Ilyen volt a Bocuse d'Or európai döntő

 

A győzelem pillanatai 




Nézzük a lényeget: Széll Tamás megnyerte a legrangosabb szakácsverseny európai döntőjét! E hatalmas teljesítményt 6 évnyi kőkemény munka előzte meg, korábbi versenyek, hónapokig tartó gyakorlás.
És meglepően hatalmas és erőteljes összefogás, ami az egész magyar gasztro-szakmát egy emberként mozgatta, hogy ez az esemény itt legyen Budapesten. Az elmúlt két napban, a verseny nyüzsgésben végig azt éreztem, hogy soha nem tapasztalt lelkesedéssel mindenki együtt szurkol, félre téve minden keserűséget, irigységet. 


Hatalmas csarnok, 10 teljesen felszerelt konyhával


Csak azt a kérdést hallottam itt-ott felmerülni, persze inkább külső oldalról, illetve bennem is motoszkált egy kicsit: Mire jó ez az egész? Mi értelme 5 és fél órán keresztül három falatnyi étellel bíbelődni?
Nos, a legjobb hasonlat a Forma 1 vagy az űrkutatás. Nagyon-nagyon sokba kerül és látszólag értelmetlen, de az ott felfedezett dolgokat egy-két év múlva a saját mindennapi életünkbe látjuk viszont. Ugyanígy a Bocuse versenyen kiforralt új technológiákat, fűszer- és ízkombinációkat is pár év múlva már gasztroblogok receptjeiben is felfedezhetjük újra és újra. 




A Bocuse verseny kinyitja az éttermek konyháinak ajtaját, és azon belesve megnézhetjük, hogyan is készül egy-egy ilyen összetett, kreatív és minden ízében újító szándékú fogás. 


Hátulról belesve az egyik konyhába


Hogy milyen volt belülről? Fantasztikus élmény. Az első két órában tényleg testközelből figyelhettük a tevékenykedő séfeket. Az utolsó egy órában pedig a hihetetlen lelkes, 20 országból idesereglett szurkoló között hangoskodhattunk. Az első díjban - igazán őszintén - senki sem reménykedett, ám amikor kimondták szinte egy emberként hatódott meg és szipogott, illetve kiabált mindenki. 


Még rezesbanda is volt szurkolni!


A versenyen két nap alatt 20 ország húsz csapata mérte össze képességeit. Mindkét napon 10-10. A csapatokban egy séf, egy commis (amolyan kukta, de annál sokkal több), egy edző munkálkodik egy húsos és egy halas fogás elkészítésén. Idén kecsege és szarvasborjú volt a fő alapanyag. Az 5 óra 30 perc alatt létrejövő tálakat 10 perces csúsztatásokkal tálalják a zsűri számára, akik pontozzák a végeredményt. A legfontosabb faktor, a nézők számára megfoghatatlan íz, textúra, de azért a látványra is adnak rendesen. 

Végül az európai döntőből a 20 csapatból 11 juthat tovább a francia világbajnokságra, de az első három helyezettet meg is nevezték: Magyarország, 2. Norvégia 3. Svédország. Az északiak egyébként minden évben nagy favoritok, így még nagyobb csoda, hogy megelőztük őket. 


Folyamatos, élő webes közvetítés, 15 kamarával a verseny minden pillanatáról


Maturner Zsófi és Jókuti András profin vezetnek műsort (angolul is!)



Ezt a két napot szeretném megköszönni a Metro Gastroakadémiának is, akik lehetővé tették, hogy ott legyek. Arra mondjuk csak utólag jöttem rá, hogy kifejezetten a Metro színeihez öltöztem - és nem, nem a svéd csapatnak szurkoltam titokban :D


Nincsenek megjegyzések: