Új kedvenc reggelim: granolás almakompót

Kicsi Vú 5Fűszer konyhájában egy rendkívül izgalmas előadáson vettem részt még decemberben. A kínai, 5 elemre épülő, gyógyító-egészség megőrző étkezésbe sikerült bepillantást nyerni ezen az estén.
Megismerkedhettem az elmélet alapjaival, a hűtő és melegítő ételek rendszerével, hogy melyik étel milyen szervünkre hat és hogyan hozza egyensúlyba emésztésünket. Persze ilyen rövid idő alatt éppen csak egy rövid összegzést kaphat az ember lánya egy több ezer éves, nagyon alapos és nagyon részletes rendszerről.



Amit viszont sikerült alaposan bevésni az agyamba, hogy együnk minél több főtt és meleg ételt, mert az jó. Így azóta nagyon igyekszem, hogy minél többször együnk például meleg reggelit, zabkását vagy hasonlókat.

A legjobb mégis az volt, hogy megkóstolhattam Kicsi Vú fantasztikusan tiszta ételeit. Nem tudom jobban körülírni a konyhát, amit visz. Nagyon tiszta ízek, mindenféle hókuszpókusz nélkül. Nem egzotikus fűszerekkel és különleges, elérhetetlen hozzávalókkal dolgozik, hanem megmutatja, hogy mit lehet kihozni a szezonális, helyi alapanyagokból is.

Az új kedvenc reggelim sem jutott volna soha saját magamtól eszembe. Mégis tökéletesen működőképes, izgalmas és energiát adó reggeli. Finom és tápláló, jól indul tőle a nap.

Forró almakompót granolával
Almakompótot főzök sok-sok hámozott almából, néha körtét is teszek hozzá. A vízbe szórok egy kis fahéjat is, hogy még finomabb legyen.
A granola zabpehelyből, mandula lapocskákból, aszalt gyümölcsökből áll. Ezt egy picit megpirítom egy kevés barnacukorral egy serpenyőben.
Végül a forró almakompótba beleszórom a megpirított granolát. Ha nem elég édes, akkor egy kevés mézzel édesítem.

Kern Ági a Vidék íze magazinban

Megjelent a Vidék íze magazin legfrissebb száma. Benne 4 receptem, amelyek segíthetnek a tél végi vitaminhiányos időszakban. Csupa zöldség, gyümölcs és sok-sok szín!



Curry-s vöröslencse leves
Spenótos rakott tészta
Banános-csokis süti



Ennek örömére a spenótos téztát meg is sütöttem újfent. :)

 

Répás keksz dióval és csokival

Nagyon-nagyon jó kis kesz lett ez is megint. Mondom én, hogy keksz-nagyhatalom vagyok :)

 


Hozzávalók: 10 dkg répa, 10 dkg dió, 10 dkg csoki, 10 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 5 deka vaj, 5 deka porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 tojás. Opcionális hozzávaló: 2 kiskanál homoktövis őrlemény.

Elkészítése: A répát lereszeltem. A diót és a csokit durvára vágtam.

A puha, szobahőmérsékletű vajat kikevertem a porcukorral. Hozzáadtam a lisztet és sütőport, illetve a tojást. Jól elkevertem. Ez után beleszórtam az összes többi hozzávalót és addig gyúrtam, dolgoztam, amíg egy ragacsos massza nem lett.
Két kanál segítségével sütőpapírra halmoztam a keksz-alapanyagot. Olyan 3-4 centi átmérőjű lapos kupacok készültek. Ebből a mennyiségből kb. 15 keksz lett.
15 percig sütöttem a 180 fokos sütőben.


Tejeskávéval, habos kakaóval az igazi uzsonna.

Tejfölös-sajtos sült répa

Új kedvenc ételem van. A répát amúgy is szeretem (krémlevesként, salátaként és köretként egyaránt), de most sikerült olyan formába önteni, hogy az maga a csoda.
Mondjuk a sült sajt önmagában is abbahagyhatatlan csemege, de így még jobb.

 

Az egy személyes adagom így készült:

Meghámoztam és vékonyan felkarikáztam 2 nagyobbacska répát. Apróra kockáztam egy sonkahagymát.
A répát és hagymát összekevertem 3 evőkanál tejföllel és megszórtam fokhagymás fűszersóval. 20 percen keresztül így sütöttem a 180 fokos sütőben.
Amikor már viszonylag könnyen beleszaladt a villa a répába, akkor jól beborítottam 10 dkg reszelt cheddar sajttal. Addig sütöttem, amíg a sajt bugyogva megsült.

A tejfölös, sűrű cuccot a sütőtál aljáról leginkább kiflicsücsökkel szeretem kimártogatni. És a legjobb a tál oldalára sült sajt. Ugye?

Napi mosoly

A szilveszteri buli kipihenéséként a gyomrunknak engedélyeztünk egy kis szünetet. Így készült ez a chilis-zöldcitromos üvegtészta borsóval és rákkal.

 
Csípős és savanyú, ahogy kell :)