Fahéjas szilvás lepény




Nagyi kelt tésztás szilvás lepényét minden nyáron legalább egyszer elő kell vennem. Ezúttal nagyon igyekeztem a hagyományos recepthez ragaszkodni, majdnem teljesen sikerült is.

A szilvát ajándékba kaptam, így nem kellett vele spórolni. Továbbra is érvényes: minél több a szilva, annál finomabb. Egy régebbi, marcipános változat itt található.

Egy elég komoly grillezős vacsora után ettünk belőle, de maradt reggelre is. Hú, azt kell mondanom, hogy így, másnap reggel a legfinomabb. De ebédre is nagyon jó tud lenni, egy tartalmas leves után.




Szilvás lepény hagyományosan, fahéjjal

Hozzávalók: kb fél kiló liszt, 1 tojás, 1 jó evőkanál vaj, 2-2,5 dl langyos tej, 1 cs. száraz élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só.

A tetejére: kb. 1 kg szilva, 1 csapott kanál őrölt fahéj, 2-3 kanál cukor, 2 dl tejföl.

Hogyan készült?

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgoztam, jól átgyúrtam. Fél órát kelesztettem. Vékonyra nyújtottam, de mivel ez nem sikerült maradéktalanul, több kisebb lepényt csináltam belőle.

Kimagoztam és elfeleztem a szilvákat. A gyümölccsel szépen kiraktam a tésztát. Még hagytam egy negyed órát kelni így megrakva is.
Először sült kicsit több, mint fél órát. Ekkor megszórtam fahéjjal, cukorral és ráöntöttem a tejfölt. Még tovább sütöttem, úgy 15-20 percet.

Hmmm. Imádom a szilva levét, ahogy lecsorog a tésztán!


 

2 megjegyzés:

Szössz írta...

Hétvégén megsütöttem. két megállapítás született: minek kísérletezni, a nagymamák mindent kitaláltak, amit csak lehet. A másik: (a segítségeddel) tudok olyat sütni, amivel három anyukát is leveszek a lábáról!

Ági, aki főz írta...

Ó, ennek annyira örülök :)