A legfinomabb krémleves



Mit is főzhettem volna a tél utolsó napján, mint egy bársonyos, különleges krémlevest.

Pszt, elárulom a titkot: igazából nem is főztem, hanem sütöttem. A levest? Bizony.

Fogtam néhány tél végi zöldséget. Mindegyikből 1-1 darabot, így lett 2 tányérnyi levesem.

- Répát, mert az az alap
- Póréhagymát, mert imádom és nincs nélküle élet
- Céklát a szép színe miatt
- Édesburgonyát, mert már ezer éve ki akartam próbálni.

Mindent meghámoztam és 3-4 centis kockákra, darabokra vágtam. Egy tepsit vékonyan kikentem olíva olajjal, ebbe szórtam a zöldségeket. Sóztam, borsoztam és aláöntöttem egy ici-pici vizet.

Kb. 40 percig süldögélt a forró sütőben, amíg minden megpuhult. A cékla adja meg magát a legnehezebben, így azt kell szurkálni ellenőrzésül.

Végül mindent leturmixoltam. Kevertem hozzá egy kis tejfölt és egy kis balzsamecet-krémet (sima balzsamecet is jó lesz). Ez utóbbitól csodása édeskés-karamelles felhangokat kap, az amúgy sem piskóta levesem.

1 megjegyzés:

anyahajó írta...

Szuper ötlet, kipróbálom!