Mac and cheese magyarra fordítva



Van ez az amerikai-angolszász sajtos tészta, aminek úgy nagyjából az a lényege, hogy a tejben sül-fő meg a tészta. Receptje mint égen a csillag. Egyik kalóriadúsabb, mint a másik. Persze próbálkoznak mindenféle zöldséges (sütőtökös meg karfiolos változattal is), de tudjuk, hogy ilyenkor a cifrázás csak árt a koncepciónak.

Ez egy olyan külföldi kaja, amit minden különösebb erőfeszítés nélkül el lehet készíteni itthon is, hiszen kevés és könnyen beszerezhető hozzávaló kell csak hozzá. Hogy nekem mégis egy kicsit elkalandoztak a gondolataim és a hozzávalóim, az pusztán az én hibám. Megkívántam ugyanis veszettük a juhtúrót, így végül az is került bele.

Az eredeti recept nyomában pedig akár Sajtkukacéknál elindulhatunk.

Hozzávalók: 30 dkg makaróni, vagy rövid csőtészta, 4 dl tej, 15 dkg juhtúró, 1 kanál mustár, 15 dkg jól reszelhető sajt (Trappista, Cheddar), só, bors.

Elkészítése: Egy nagyobb tűzálló tálban elkevertem a túrót, mustárt és a tejet. Enyhén sóztam, borsoztam. Feleforgattam a tésztát - úgy ahogy van, nyersen. A tejnek be kell borítania a tésztát teljesen. A tetejére szórtam a reszelt sajtot. Kicsit bele is forgattam, hogy kerüljün a tészta közé is.

Ha nagyon deviáns akarok lenni, néha kolbászkarikákat is teszek a tetejére, ami persze isteni ízt ad az egésznek és különben is imádom a ropogósra sült kolbászt!

A tűzálló tálat befedtem alufóliával, 25 percig így sütöttem, majd még fólia nélkül 10-15 percig, hogy jó piros legyen a teteje. A tészta szépen beszívja a tejet és isteni puha, ízletes lesz.

A kisült tészta akár egyben is kifordítható a tálból, vagy feldarabolva adagolható. Adiktív és finom.

Ananászos csirkecurry



Ez is egy olyan íz volt, amit megkívántam és meg is főztem. Kifejezetten oda vagyok az édes-sós kombinációkért és a jó erős fűszerekért. A tejszín sokat lágyított rajta, bár azon is gondolkodtam, hogy kókusztejjel is jól működne.

Sikert aratott, elfogyott. Lesz máskor is.

A curry, amit szinte mindenhol lehet venni, egész kiegyensúlyozott kis keverék. Ha van itthon, akkor mondjuk én inkább garam masalát használok, amiben valahogy kevésbé európai módon vannak keverve a fűszerek.

Hozzávalók 4 személynek: 2 csirkemell, kifilézve, 1 ananászkonzerv, 1 kis hagyma, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 1 kanál curry-por, 2 evőkanál pörkölt földimogyoró, 2-3 kanál olaj (vagy zsír), 1 kanál liszt, só, bors.

Elkészítése: A csirkét felkockáztam, sóztam, borsoztam, lisztbe forgattam. A hagymát nagyon apróra kockáztam.
Az olajat felmelegítettem, beleszórtam a csirkét, megpirítottam. A húst félretettem, a maradék olajon megpirítottam a hagymát is. Megszórtam a curry fűszerkeverékkel. Felöntöttem borral, visszatettem a csirkét is és elforraltam a levét. Kb. 10 perc alatt a csirke megpuhul.
Addi felkockáztam az ananászt, a tejszínnel, földimogyoróval együtt beleöntöttem mind a fazékba. Egyet rottyantottam rajta és már ettük is.

Jázmin rizst is pároltam mellé, nagyon jól illik az ilyen jellegű ragukhoz.

Répás, diós muffin



Gyors, egyszerű és nagyon gyerekbarát. Úgy másfél éves kortól már adnám a dedeknek, amikor már jól kézbe tudják fogni és elrácsálni a finomságokat. Ez a tészta valahogy nem is morzsálódik nagyon, viszont egy kicsit zsíros lesz tőle a kezük, de ezen egy kézmosással lehet segíteni, mielőtt a bézs kanapé felé vennék az irányt.

Mércének én a joghurtos poharat használtam, ami kb. 2 dl. A keverőtálba beleöntöm először az 1 pohár joghurtot, 2 tojást, 1 pohár cukrot, 1 kiskanál fahéjat. Ettől lesz finom illatos. Ezeket a hozzávalókat jól kikeverem, teljesen simára. Hozzáöntök 0,5 pohár olajat. Újra alaposan elkeverem. Nem szükséges mixert használni egy kanál, vagy kézi habverő is alkalmas ehhez.

Lereszelek egy jó méretes répát, elég a reszelő durva fokán is.

2 pohár lisztet, fél csomag sütőport lazán összekeverek, majd hozzáadom a tojásos-joghurtos keverékhez. Összekeverem, de nem kell túlzásba vinni, mert minél tovább keverem, annál keményebb lesz a tészta.
Hozzáadok még 5 dkg durvára vágott csokit és ugyanennyi szintén durvára vágott, vagy mozsárban összetört diót is.

9 nagy muffinpapírba kanalaztam a masszát. Jól megnő miközben sül, úgyhogy nem kell telerakni.
Kb. 20 percig szoktam sütni a 180 fokos sütőben.

Shakshuka, a paradicsomban sült tojás



Shakshuka, shakshuka. Jó kis nyelvtörő, tulajdonképpen megjegyezhetetlen név. Először a Hummus Bar háza táján volt szerencsém hozzája. Hamar szerelembe estünk és egyszerűen úgy rendeltem, hogy azt a paradicsomos tojást kérem. Ők persze ehhez is adtak hummuszt - csicseriborsókrémet - amit én itthon hanyagoltam.

Így tettem szert egy egyszerű, univerzális ételre: bármilyen étkezésre jól jöhet. Lehet főétel, reggeli vagy vacsora is. Meleg is, tojásos is, laktató is, meg jó fűszeres. Már-már böjtösnek is kikiáltható a közelgő böjtre való tekintettel.

Az utolsó lendületet Zizi adta meg az elkészítéshez, amikor rájöttem, hogy ez a "hipi-hopi megvan" kategória*.

Hozzávalók 2 személyre: 0,5 liter passzírozott paradicsom (passata felirattal fut a boltokban, tetra dobozban vagy konzervben), 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd hagyma, 1 kanál olaj, 1 chili, 1 kanál arab fűszerkeverék (római kömény, fahéj és még pár nem pontosan beazonosított illat), 10 dkg feta, só, bors.

Elkészítése: Apróra vágtam a hagymát, fokhagymát. Olajon megpároltam, majd felöntöttem a paradicsommal. Lefedtem, mert nagyon fröcskölt és puhára főztem benne a hagymát. Fűszereztem, de alaposan.
Tálalás előtt 5 perccel egyenként beleengedtem a tojásokat. Ezt úgy csináltam, hogy először egy kis tálkába felütöttem egyesével a tojásokat, hogy ne keveredjenek össze és a sárgájuk lehetőleg egyben maradjon.
Kb. 5 perc alatt kellőképpen meg is fő a tojás a forró paradicsomban. Nem kell megijedni, lesüllyed az aljára.
A közepe egy picit folyós marad - pont így szeretem. Szalmonella fóbiások süthetik tovább is.
Végül rászórtam az elmorzsolt fetát is.

Természesen lehetne úgy is sütni, hogy a szószba ütött tojásokat egyesével vagy tepsiben betoljuk a sütőbe úgy 15-20 percre.

Ideális esetben pitával találjuk, ennek hiányában ropogós pirítóssal, akár fokhagymás pirítóssal is. Még szebb és finomabb lesz, ha az ételt megszórjuk egy jó adag felaprított petrezselyem zöldjével is.

*Elnézést a finomabb lelkületű olvasóktól az ilyen kifejezések használata miatt.

Napi mosoly

Munka előtt fűszeres, indiai tea (chai) az Európában
Munka után csokis kávé a Keserédesben

Amikor

Amikor hirtelen vége szakad a karácsonyi csodaváró hangulatnak és csak a bejgli morzsák maradtak.


Amikor a dús, zöld fenyőfa már csak csontváz, amelyen néhány szaloncukor üres, gyűrött papírja zizeg.

Amikor a keményre, csillogósra vagy éppen porosra fagyott hó ropog, nyikorog a csizmánk talpa alatt.

Amikor reggelente úgy kell kiásni az autót és a házat a hó alól, pedig mi legszívesebben álló napra visszaásnánk magunkat a párnánk és paplanok birodalmába.

Amikor egyszerre megutáljuk a korcsolyát, a hógolyózást és a hóemberépítést.

Amikor ambivalens érzéseink közepette elkezdjük tervezgetni, hogy melyik déltengeri szigetre költözünk el. Előkeressük a nyaralásos fotókat és már azon töprengünk milyen virágokat ültetünk majd a kertbe, ha végre megjön a tavasz.

Amikor látványosan fogyni kezd a felhasogatott tüzelőfa és a pincében lévő szénhalom. Amikor úgy érezzük, hogy megvesz az Isten hidege, pedig volt ennél már hidegebb tél is. Persze arra csak az igazán öregek emlékeznek.

Amikor magába fordul az ember, lehajtott fejjel közlekedik, mélyen a kabátjába burkolódzik és azon gondolkodik, miért nem vett fel még egy gyapjú pulóvert a rajta lévő kettő tetejére. Amikor a kesztyű átázik, a csizma talpa pedig annyira áthűl, hogy fáj rálépni is és csak nem jön a fránya busz.

Amikor még a verebek is depressziósan hallgatnak és azon bosszankodnak, hogy reggelre már megint odafagy aprócska lábuk a kábelekhez.

Amikor gonosz vigyorral, kárörvendő krahácsolással végigsöpör a városon a minden eddiginél ellenállóbb influenza-járvány.



Ilyenkor jó a sütő melegével befűtött konyhában ücsörögni.

Ilyenkor jó belesüppedni a sütemények, kalácsok, torták zamatába.

Ilyenkor jó beleszippantani a csokoládé, a fahéj, a vaníliás cukor, a pörkölt mogyoró és a barnára karamellizálódó cukor illatába.

Ilyenkor jó egyenként lenyalogatni a langyosra olvadt csokoládémázat minden ujjunkról. Addig verni idétlen mozdulatokkal a tojásfehérje habot, amíg selymes, kemény habcsúcsokká alakul.

Ilyenkor jó előkeresni a legnagyobb kuglóf-formát és a vörösréz mozsarat.

Ilyenkor jó szerezni valahol egy méretes, narancsszínű tököt, kikaparni a magokat, percek alatt felszeletelni, bedobni egy tepsibe és belökni a forró sütőbe. Egy óra múlva pedig kikapkodni a harsogóan kemény tökbélből krémesen puhára sült nyalánkságot, ami olyan édes, mint a tiszta cukor.

Ilyenkor jó ujjuainkkal végigsimítani az ablakra fagyott jégvirágok kesze-kusza vonalát. Nagyot szippantani a jegesen éles, tiszta levegőből. Elmorzsolni néhány hihetetlen alakú hópihét, révedezve figyelni, ahogy a fehér kristályból csöppnyi víz lesz, ami felszívódik a kesztyűbe.

Ilyenkor jó ott toporogni a gesztenyesütő előtti sorban, kézbe fogni a forró, kormos papírtölcsért. Bele-bele merítkezni és újabb gesztenye-kinccsel a felszínre bukkanni.

Ilyenkor jó esténként langyos, mézes tejet kortyolgatni. Szorongatni a bögrét, ami átmelegíti az ujjakat, a mézes tej lágy íze pedig lélek- vigasztalóként is megállja a helyét.

Ilyenkor jó belépni a spájzba, levenni egy derűs őszibarackokkal teli üveget a polcról. Ilyenkor jó kompótot enni, sűrű, édes levét kiszürcsölgetni a tálkából. Befőttet tálalni sült húsokhoz, desszertként vagy csak úgy vacsorára. Pillanatokra a konyhába idézni a nyár zamatait, a barackba zárt napfényt.

Ilyenkor jó megölelni valakit, hozzábújni valakihez, betakargatni valakit. És tartozni valahová.



Nyolc éve írtam, de ma is pont egy ilyen nap van.

Napi mosoly



Szuperanyu üzemmód: reggelire levelestészta feltekercselve + vaníliapudingos töltelékkel + csokicsöppekkel megszórva = mintha egy pékséget nyitottam volna. Ráadásul isteni!

Napi mosoly

Az 5 éves számára a menőség csúcsát jelentő robotos piros sapka megvásárlása

Herbatea Manufaktúra



Decemberben két vasárnapomat is a WAMP-on töltöttem. Ezt nem panaszként mondom, imádok ott lenni. Viszont annyit beszél az ember időközben, hogy teljesen kiszárad a torka.
Ha már úgy megy oda, hogy itt-ott bújkál is benne valami, egy ilyen intenzív nap csak felerősíti ezeket. Így történt, hogy az egyik vasárnapon fél 5 felé már nem jött ki hang a torkomon. Szó szerint elnémultam.

Valaki ekkor irányított a Herbatea standja felé. Gyorsan végigkóstolgattam a gyógynövényes meg ízesített mézeiket és a csipkebogyósból fel is tankoltam. Csodaszerű módon kb. fél óra múlva újra tudtam beszélni.
Azóta feltétlen rajongójuk vagyok. Teakeverékek, fűszeres vagy gyógynövényes mézek és a szárított fokhagyma. Isteni íze van mindnek, de hatásosságukban, egészségemet támogató erejükben is mélységesen hiszek.

Ajánlom őket nektek is. A webshopon keresztül vagy az egyre szaporodó partner helyeken is elérhetők ezek a csodaeszerek.

Sajtleves



Ez olyan jó melengető, télies étel. Na meg iszonyat mennyiségű kalória forrásai is egyben. De ettől még isteni finom tud lenni és ilyenkor egyszerűen becsukom a szemem-fülem, csak élvezem, nem számolok.*

Egyébként minél többféle a sajt, minél izgalmasabbak a fajták - annál finomabb lesz a végeredmény. Ugye ezt nem is kell tovább ragozni?

Ja, és az almabor - cider - természetesen alapkellék, olyan szuperszónikus ízt ad az egésznek, hogy csuda. Persze kihagyható, vagy leváltható fehérborra is, mindenkinek szíve joga. De amióta megjelentek a boltokban ezek a kis üveges ciderek, nem győzök betelni velük.

Hozzávalók 4 tányérhoz: 1 kanál vaj, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl almabor (cider), 1 liter húsleves (néha akár kockából is), 1 dl tejszín, 20 dkg sajt (parmezán, füstölt sajt, cheddar, stb.)

Elkészítése: Vajon megfuttattam a hagymát, fokhagymát. Felöntöttem az almaborral és elfőztem. Ezután felöntöttem a leszűrt levessel és egészen puhára főztem a hagymát. Az egészet simára turmixoltam.

Beleöntöttem a tejszínt, újra felmelegítettem. A lereszelt sajtot mind beleszórtam, majd kevergetve felolvasztottam. Nem kell megijedni, ha nem minden sajt olvad fel teljesen és egy kevés az aljára lesüllyed. Ez adja a báját, hogy jobban kanalazható legyen.

Szárított fokhagymaszeletekkel díszítettem.

* De most nem hagyott nyugodni a gondolat, úgyhogy mindenféle kalóriatáblázatokra hagyatkozva kb. 1400 kalóriára becsülöm a 4 adagot összesen. Tényéronként tehát 350 kalória. Nem kevés, de azért néha belefér. Jelentősen csökkenthető a vaj, a cider kihagyásával, meg a sajt zsírszegény változatának választásával. Lehet, de minek?

Napi farsangi mosoly

Fánkot sütni, fahéjas cukorba mártogatni és 4 kiskorú falatozását figyelni.


Itt a fánk receptje is. http://agifoz.blogspot.com/2009/03/vizkereszt-farsang-fank.html Azzal a különbséggel, hogy nem nyújtottam, hanem ujjnyi kis hurkákat sodortam belőle és azt sütöttem ki.

Fahéjas cukorba, barack- meg szilvalekvárba mártogattuk. A fánkocskák végeit egy kicsit meghúztam, hogy csúcsos legyen és könnyebben tapadjon rá a cucc.

Orosz rizssaláta



Ott árválkodott az a kis maradék rizs a frizsiben. Olyan bánatos, kerek szemekkel nézett rám, hogy végül megszántam. Alaposan átnyálaztam a netet rizssaláta után kutatva, de sehogy se találtam fogamra valót. Végül az itthon talált hozzávalókból alakult ki egy változat - szokás szerint.

Hogy mitől orosz? Mondjuk a vodkától, kaportól, nem is tudom. De ettől még jó, sőt nagyon jó!

De a legjobb az egészben az volt, hogy a srácok mennyire rácsaptak a nyelvre. Nagyon ízlett nekik, főleg hogy beadtam nekik, hogy ez az Angry Birds főszereplőinek - a zöld disznóknak a nyelve. Egyébként akár meg is kérdezhettem volna a hentest, mert még az is lehet, hogy becsaptam szegény kőcöket és orvul marhanyelvet etettem velük.

Hozzávalók 1-2 személyes adaghoz: 10 dkg puhára főzött rizs, 1 kanál majonéz, 1 kanál tejföl, 1 kanál citromlé, pici reszelt ciromhéj, 1 kiskanál aprított, szárított kapor, 1 kanál vodka, 3-4 csemegeuborka, 10 dkg főtt-füstölt nyelv, 1-2 szál zöldhagyma, só, bors.

Elkészítése: A majonézt, tejfölt, vodkát, fűszereket, citromlét jól kikevertem. Beleforgattam a lehűtött rizst.
Az uborkát, hagymát, húst vékonyan felcsíkoztam. Ezt is a rizshez adtam. Behűtve tálaltam.
A tetejére szórtam még pár csíkot a nyelvből, olyan szép színe volt.

Kölespuding fűszeres gyümölcsökkel



Ez a fogás nagyon reformosra sikeredett. Egy barátnőmet kényeztettem vele, aki nem ehet tejet, tejterméket. Mivel nekem is volt egy ilyen időszak az életemben, nem estem kétségbe. Ebédet könnyű és egyszerű tej nélkül is főzni: hús és zöldségek. Például minden bedobálva egy nagy tepisbe és puhára sütve-párolva. Az is nagy sikert aratott, de a kölespuding gyors eltűnésén igencsak meglepődtem.

Manapság már jól lehet helyettesíteni a tejet mindenféle növényi alapanyagokkal. Létezik szuper tejmentes margarin is, szójatejszín meg tejek zabból, rizsből, szójából. Ezúttal azonban nem a helyettesítésre, az "olyan mintha" érzésre törekedtem.
A kókusztejet amúgy is sokat használom, az íze, a krémes állaga és nem a tejhelyettesítő képessége miatt. Ezúttal is igyekeztem megragadni a kókusz kicsit egzotikus világát, azt hiszem tényleg jól sikerült. Az illatos fűszerekkel: fahéjjal, csillagánizzsal és vaníliával pedig még jobban ki is hansúlyoztam ezt a vonalat.

A kölespuding hozzávalói: 100 g köles, 4-5 dl víz, 2 evőkanál nádcukor, 1,5 dl kókusztej.

Elkészítése: A kölest bő vízben, cukorral és egy csipet sóval puhára főztem. Amikor már nem volt ropogós, akkor lezártam a lángot, hozzákevertem a kókusztejet és lefedve hagytam, hogy azt is felszívja.

Botmixerrel egy kicsit pépesítettem, de nem kevertem teljesen homogén masszává.

Kis méretű, szilikonos kuglófformákba nyomogattam a pudingot. Ebből a mennyiségből 6 adag jött ki.
És szépen ki is lehetett fordítani a formából, egyben maradtak a pudingocskák, miután jól behűtöttem.

A ragacsos gyümölcskompót hozzávalói: 2 alma, 1 körte, 6-8 szem aszalt sárgabarack, 3-4 kanál cukor, 1 kiskanál fahéj, 2-3 csillagánizs, fél vaníliarúd kikapart magjai.

Elkészítése: A gyümölcsöket meghámoztam, felkockáztam. Serpenyőben (ha nem lett volna tejmentes a fogás olvasztottam volna egy kis vajat), így csak a gyümölcskockák és a cukor került bele. Amikor kezdett karamellizálódni, akkor hozzáadtam a fűszereket, illetve 1 dl vizet. Puhára pároltam, jól be is sűrűsödött, amolyan karamellás-ragacsos lett és istenien illatozott.

Ezt is behűtöttem és a pudinggal együtt kínáltam.