Bosanski lonac - Gyere blogot kóstolni!



A jövő hétvégén újra Street Food Show lesz a Hold utcai piacon és ennek keretében a 4. Blogkóstoló is megrendezésre kerül. Ezúttal én is a lelkes kóstoltatók között leszek, szombaton délután 16 órától.

A rendezvény részleteiről itt tájékozódhattok a szervező, a Dining Guide oldalán.

Ezt a fogást viszem magammal, egyenesen Boszniából.



Boszniai üst - Bosanski lonac

Szeretem a régimódi ételeket, amelyek gazdagok, ízletesek és mesélnek. A boszniai üst nekem arról a fortyogó, hegyek közé szorult kis országról mesél, ahol mindig jöttek-mentek a hódító seregek. Ez az étel is egy ilyen keverék: ezer meg egy változata létezik, és pont sokszínűségében rejlik igazi varázsa.


A recept, amit közreadok sok-sok leírás áttanulmányozása alapján született, a legjobb hozzávalókat tartottam meg minden változatból, így alakult ki ez a sűrű, tartalmas egytálétel.



Hozzávalók 6-8 fő részére: 60 dkg marhahús, 60 dkg birkahús, 3 evőkanál liba- vagy disznózsír, 60 dkg burgonya, 2 fehér paprika, 1 fej káposzta, 2 vöröshagyma, 3 nagyobb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 paszternák, 1 zeller, 5 gerezd fokhagyma, 5 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, bors.



Elkészítése:

A főzés már a hús kiválasztásával kezdődik. Ehhez a fogáshoz valami jó, zsíros, akár mócsingos hús való, semmiképpen sem száraz színhús. Ha az megvan, nagyot már nem ronthatunk a továbbiakban. Mindkét fajta húst falatnyira kockázzuk.

Mély serpenyőben zsírt hevítünk és minden oldalról fehéredésig pirítjuk a húst. Hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát és paprikát, sózzuk, borsozzuk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd megszórjuk a piros paprikával, összeforgatjuk. Aláöntjük a fehérbort és nagy lángon elpárologtatjuk belőle az alkoholt.

Időközben a többi zöldséget is megpucoljuk, felkockázzuk. Nagy tepsi – vagy még jobb, ha van cseréptál – alját vékonyan kikenünk zsírral. Ebbe szórjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a levét elfövő húst is és összeforgatjuk. 2-3 dl vizet öntünk alá, hogy ne égjen meg.

A sütőtálat alufóliával vagy saját fedőjével lefedjük, forró sütőbe tesszük. A boszniai üstöt 2-3 órán keresztül sütjük-pároljuk a sütőben. Időnként ránézünk, hogy kell-e még alá egy kis víz esetleg, illetve, hogy mennyire puhult már meg a hús.



Tálaláskor szórhatunk rá egy kis összevágott petrezselyem levelet, illetve kínálhatunk hozzá aludttejet, hogy még gazdagabb, táplálóbb legyen.

Nincsenek megjegyzések: