Lemon bar


Már-már természetes módon Chili és Vanília receptje után nyúltam ebben a kérdésben. Mert ez egy igazi amerikai klasszikus: nagyon egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig finom, de semmi komplikáltság nem jellemzi. Fogyasztani épp olyan egyszerű, mint csinálni.
De közben végig azon járt az eszem, hogy a drága nagyikám citromszelete milyen más minőséget képviselt ehhez képest. Hogy mennyire ellustultam sütiügyben is. A régimódi citromszelet bizony 5-6 lapból állt, amelyet külön-külön sütöttek meg, aztán főzött krémet töltöttek bele - isteni citromos volt az is. Ja és a tetején még egy szép fényes étcsokiréteg is csücsült, mintegy megkoronázandó az élvezeteket és összefogva a savanykás-édeskés ízeket egy kis kesernyésséggel. Na, az volt ám a sütemény. Igazi ünnepi finomság.

Ez itt olyan hétköznapokra való kis dolog.

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, csipet só. A krémes-citromos részhez: 3 tojás, 2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg cukor, 1 kiskanál sütőpor, 5 dkg keményítő, csipet só.

Elkészítése: A hideg vajat összemorzsoltam a liszttel, cukorral, sóval és reszelt citromhéjjal. Egy kisebb tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tésztát, ami elég morzsás állagú, a tepsibe szórom és belenyomkodtam.
20-25 percig sütöttem a 180 fokos sütőben.
Közben kikevertem a krémes részt is. Először a cukrot a tojással, aztán hozzáadtam a citrom levét, héját és a keményítőt is. Ráöntöttem a félig megsült tésztára és még 20 percig sütöttem. A teteje lyukacsos és kicsit barna lesz.
Szeletelés előtt érdemes teljesen kihűteni, sőt fogyasztás előtt a hűtőben tárolni. Hidegen valahogy jobban esik.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Ez valami fantasztikusan néz ki, ki fogom próbálni. De segíts! Te honnen veszel olyan citromot, aminek le lehet reszelni a héját? Mert amiket én tudok venni, arra mindre rá van írva, hogy valamivel kezelve van a héja. És ez igaz a piacon, a zöldségesnél, meg a hiperekben árult citromra is mifelénk (Székesfehérvár) és a bioboltban sem árulnak citromot.....
Zsófi

Anazar írta...

Csinos kis szeletek ;-

Ági írta...

Pedig csak a bioboltot tudom ajánalni, ott lehetséges a kezeletlen citrom.

Mivel én nagyon ritkán csinálok olyat, amibe citrom héja is kell, ezért néha nem foglalkozom az üggyel és a sima citromot is beleteszem, előtte jól lesikálom.

Névtelen írta...

Az egyik áruházlánc (reklámozni nem merem, de nem bevásárlóközpont) tart biocitromot, 5-6 nap után romlik meg kezeletlenül. De lehet úgy ütemezni, hogy elfogyjon addigra! :) Vagy lefagyasztható jégkockatartóban a héj, a lé. 3-4 gyümölcs van egy hálóban, árát nem tudom, hangulatuktól függ szerintem, 2-1,5 a szorzó a kezelt citromhoz képest.
Ha Ági megengedi, leírom szívesen az üzletlánc nevét, semmilyen érdekem nem fűződik hozzá. :))
Luca

Névtelen írta...

Ó, bocsánat, izgalmas lenne ezek után, ha megosztanád a nagymamád receptjét, pompásnak hangzik... Ha nem családi titok. :))) Kedvcsináló, ahogy írsz róla!
A te változatod is nagyon gusztusos, igazad van: kiváló megoldás hétköznapokra. Gyors, friss ízű süti, köszönöm!
Luca

Ági írta...

Majd előkeresem a nagyi receptjét is.

És légyszi írd le a kereskedő nevét? Nem a Spar esetleg?

Névtelen írta...

Igen, a Spar az. :) Sokfelé van üzletük, ez növeli a biocitromhoz hozzájutás esélyét. :))
Luca