Vega menü

Mert néha ilyen kedvem van.



Csicsóka krémleves babbal


A bab jó alternatíva a sűrítéshez krumpli vagy lisz helyett. Jó sűrű, krémes leves lett belőle.


Hozzávalók 4 személy részére: 30 dkg csicsóka, 8 dkg szárazbab puhára főzve (vagy 1 natúr babkonzerv), 1 vöröshagyma, 2 dl fehérbor, 1 dl tejföl, 1 kanál olívaolaj, só, bors.
Díszítésnek, „levesbetétnek” pedig aszalt paradicsom és savanyított articsóka.


Elkészítése: Megtisztítottam a hagymát és a csicsókát. Durván felkockáztam mindkettőt. Olívaolajon megfuttattam a hagymát, sóztam és felöntöttem a borral. Amikor a bor alkoholtartalma egy kicsit elpárolgott, hozzáadtam a csicsókát, felöntöttem 8 dl vízzel és puhára főztem a zöldségeket.

A külön megfőzött babból félretettem néhány szemet. A többit a leveshez kevertem. Hozzáadtam a tejfölt is és simára turmixoltam. Kóstolás után újra fűszereztem. Szerintem csak sót és borsot igényel, mivel a csicsókának amúgy is intenzív az aromája – nem kell semmivel elnyomni.

Tálaláskor minden tányérba tettem pár csík aszalt paradicsomot, néhány szem babot és articsókát is.





Köles sült gyökerekkel

Hú, ez egészen mennyei lett! A megsütött zöldségek egészen más ízűek, mint a savanyított vagy főzött társaik. A cékla egészen átlényegül, rá se lehet ismerni.
És persze a korona: a grillezett kecskesajt. Magasan vezeti a kedvenc ételeim toplistáját. Saláta nélkül, egy kis mézzel és dióval meghintve is zseniális étel.

Hozzávalók 4 személy részére: 1 nagy zeller, 2 nagy cékla, 5 dkg köles, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 evőkanál durvára vágott dió, személyenként 1 szelet kecske camembert. Az öntethez: 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, 2-3 evőkanál narancslé, 1 evőkanál citromlé, só, bors.

Elkészítése: A gyökérzöldségeket megtisztítottam, egy-másfél centis kockákra vágtam. Először a zellert, aztán külön a céklát készítettem el, mert nem akartam, hogy minden tiszta rózsaszín legyen.

Mély serpenyőben olajat forrósítottam. A zöldségkockákat először egy kicsit megpirítottam, aztán ráöntöttem 1 dl vizet. Nagy lángon elforraltam a vizet, így a zöldségek egy kicsit megpuhultak. Amíg a víz teljesen elpárolog, még jól átforgatom őket, így szépen meg is pirulnak, ami jól kiemeli az ízüket.

Időközben háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főztem a kölest is.

Elkészítettem a salátaöntetet, amit a még meleg köleshez forgattam. Ettől nem tapadnak össze a szemek és jó gazdag ízük lesz. A salátaöntetbe egyébként reszelt citrom/narancs héja is mehet, főleg ha sikerül kezeletlen gyümölcsöt szerezni.

A köleshez hozzáforgattam a feldarabolt petrezselyem zöldjét, a durvára vágott diót is, végül a zöldségkockákat. Ekkor már nem nagyon kevergetem, hogy a cékla ne fogjon be mindent.

A kecskesajtot külön meggrilleztem és a langyos-meleg salátával együtt tálaltam.

2 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

Ez a köles is jól hangzik :)

Zsuzsanna írta...

Ez olyan isteni finom, lett, hogy csuda! ...bár nem volt hozzá kecskesajtunk:-(
Nagyon köszi a receptet!