Karácsonyi vacsora

Újító szellemű karácsonyi vacsora, mert a nagyszülőknél úgyis van halászlé, krumplisaláta és társai. A vacsora 8 személy részére készült.



Halászlé helyett: Tenger gyümölcsei leves

Egy hagymát megpirítottam, hozzáadtam egy konzervnyi hámozott paradicsomot. Jól összefőztem.
Fűszereztem oregánóval, kakukkfűvel és tárkonnyal. Persze csak módjával használtam a szárított fűszereket, sót, borsot.
Felöntötem 1 liter vízzel. Beleszórtam egy csomag fagyasztott rákot és egy csomag kagylót. Ezek kb. 20 dekásak voltak, előzőleg kiolvasztottam őket és nem is főztem, csak megmelegítettem, hogy ne legyenek rágósak.
Végül, tálalás előtt adtam hozzá 1 dl tejszínt.



Pulykatekercs

Egy kiló pulykamellet vettem. Vékonyra szeleteltem és még ki is kloffoltam. Szalonnacsíkokat terítettem, arra pedig a húst. Sóztam, borsoztam. Két adagot reszelt, füstölt sajttal szórtam meg. A harmadikba aszalt szilva került. Jó szorosan feltekertem és tepsibe fektettem a tekercseket.
Tettem mellé sok-sok aszalt szilvát, sárgarépát, fokhagymagerezdet. Felöntöttem 2 dl pezsgővel és 1 órán keresztül sütöttem a forró sütőben.
Isteni szaftja lesz: a pezsgő, a szalonna füstölt íze meg a zöldségek együtt szuperek lettek.

Mustáros kelbimbó gesztenyével

Egy csomag kelbimbót meg 1 csomag szemes gesztenyét 2 dl almalében puhára pároltam, majd hozzákevertem még 1 kanál mustárt, 1 kiskanál mézet is. Még egyszer összerottyantottam és már tálaltam is.

Zeller-alma saláta

Lereszeltem 1 zellergumót meg egy almát. Ráfacsartam egy citrom levét. Összekevertem majonézt meg tejfölt és ebbe forgattam a lereszelt saláta alapanyagot.



Fahéjas tiramisu karamellizált almával

A Stahl magazin Téli édességek című különszáma alapján készítettem fahéjas mascarpone krémet, amit karamelles almával tettem még finomabbá.



Készült beigli is a tavalyi recept alapján.

Gesztenyés pöffeteg

200 g lisztet, 1 kiskanál sütőport, 250 gesztenyepürét, 30 g cukrot, 100 g vajat, 1 tojást dolgoztam össze jó alaposan. Golyókat formáztam és 20 perc alatt meg is sütöttem őket.

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Ez tényleg nem a "hagyományos" menü, de sok finomságot főztél.
Bár, ha belegondolok, a rák és a kagyló végül is hal, a pulyka az USA-ban, Kanadában karácsonyi ételnek számít. S azért volt beigli is.
Boldog Karácsonyt!

Ági, aki főz írta...

Köszi szépen.

Mi már vagy 20 éve pulykát eszünk karácsony másnapján. :)