Halak és halételek - nyereménykönyv



Még nyáron kezdőtött a történet, amikor részt vehettem a Metro vevőakadémián Szabó Péter halakról szóló gyakorlattal jó alaposan megfűszerezett előadásán. Aztán meghívtak a könyv bemutatójára is. Nagyon kellett ez a könyv, főleg az előadásban ránk özönlő hihetetlen információmennyiség után éreztem úgy, hogy semmi sem tudok a halakról. Pedig szeretem őket. Kifilézve, a tányéromon.
Szabó Péter egyébként Oceancowboy néven a weben is fellelhető, de Hoitsy György halbiológussal együtt jegyzett könyvük százszor tartalmasabb és összefogottabb információforrás, mint bármiféle blog.

A könyv a Magyarországon kapható összes édesvizi és tengeri hal bemutatásával kecsegtet. Mindezt 80 recepttel megspékelve. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban 40 tengeri és 20 évesvizi halat. Olyan ismerősöket, mint a harcsa, pisztráng, ponty vagy a lazac, tonhal, szardínia. És persze jönnek azok a halak is, amikről már hallottam, de még sose mertem nyers formában a konyhámba behozni, hogy aztán megküzdjek velük, például a kecsege, a vajhal, az angolna vagy a durbincs.
Szépen, abc sorrendbe rendezve sorakoznak egymás után a leírások, magyar, angol és latin megnevezések, élőhelyek, adatok és persze érdekességek. Egy-egy hal hirtelen érdekessé és ismerőssé válik, mint például az elhíresült pangasius, és kapunk hozzá egy ötletes elkészítési módot is.

Kétféle képpen lehet használni a könyvet: okosodásra és főzésre is. Nagyon jó bevackolni vele és csak lapozgatni, nézegetni, olvasgatni. Az illusztrációk szépek, a halakról készült akvarelleket kifejezetten szeretem.
A repcepteket én elsősorban ötletadónak tartom. Csodás alapanyagok lettek benne feldolgozva a megfelelő hozzáállással és komolysággal. Nekem csak az a bajom vele, hogy túlzottan éttermiszagú az egész. Nehezemre esik nekilátni egy-egy olyan receptnek, amelyhez legalább 4-5 edényt kell elhasználni, mártást sűríteni, alaplevet főzni és a végeredmény egyetlen étel lesz csak. Néha-néha persze biztos belevágok egy ilyenbe is, de addi elcsenem a pármai sonkába tekert halfilé ötletét meg a bazsalikomos-gyömbéres fűszervajban párolt kelkáposztáét.

Ha ti is szeretnétek szert tenni erre a könyvre, válaszoljatok itt kommentben csütörtök reggel 6-ig az alábbi két kérdésre:
Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
A tenger egyéb gyümölcsei, úgyis mint rákok, csigák és puhatestűek, ezúttal nem játszanak. Koncentráljunk a halakra!
Csütörtök reggel kisorsolok és postázok egy példányt a szerencsésnek!

Sorsoltam: DSophie a nyertes. Kérek szépen egy e-mailt!

29 megjegyzés:

Ize írta...

Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?

Keszeg

Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?

Ponty

atitnt írta...

1, harcsa
2, ponty

Beastie írta...

1. lazac
2. lazac/pisztráng

Country Komfort írta...

Kösz a játéklehetőséget!

1. Harcsa
2. Lazacfilé

DSophie írta...

1. lazac
2. ponty/tonhal

Marmalade írta...

szia,

1. fogas, harcsa, lazac
2. lazac

4Gyerek írta...

1. lazac, csuka
2. pisztráng

köszi.

dandelion írta...

Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
fogas és pisztráng

Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
lazac és tonhal

MrsDilbert írta...

1. vajhal, pisztráng
2. lazac, pangasius, tonhal

Praliné Zsuzsi írta...

1. lazac
2. tonhal, lazac

fxtina írta...

1. pisztráng, karácsonyi vacsorán nálunk hagyomány a sültcsuka (foghagymával, petrezselymmel, mustárral és fehérborral pácolva, de gyakrabban is enném :)
2. oslić (a google tőkehalnak és csacsihalnak is fordította, pl. ezért is kellene épp nekem ez a könyv :D ), szardínia, tonhal, ponty, harcsa,

anna írta...

szia,
1) nem ismerem nagyon a halakat, de pisztrangot szivesen ennek barmikor
2) szardella, tonhal

Kriszta írta...

1. fogas, süllő
2.fogas, süllő

Kingu írta...

1., Pisztráng
2., Tükörponty

Ms. Poppy írta...

1. lazac, fogas
2. tonhal, szardella

Ági írta...

1/ Pisztráng
2/ Ponty, lazac, pangasius, pisztráng, harcsa

Ami írta...

1. Vörös tonhal, vajhal
2. Lazac

Névtelen írta...

1. harcsa
2. ponty, tonhal
/Gyenizse Violetta/

Seafalcon írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Seafalcon írta...

1. Harcsa

2. ponty

Névtelen írta...

1.pisztráng
2. tonhal és afrikai harcsa

hanga

Dóra írta...

Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?

lazac, pisztráng, tonhal

Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?

ponty, törpeharcsa, lazac

Főzőmasina írta...

1., pisztráng
2., harcsa

GasztroRéka írta...

Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?

pisztráng, lazac

Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?

tőkehal, hekk, tonhal, pangasius

VOKinga írta...

1. pisztráng, harcsa
2. afrikai harcsa

Vámossy Brigitta írta...

1. lazac
2. harcsa

Névtelen írta...

Kedvenc: Lazac
Leggyakrabban: Afrikai harcsa

Csincsilla írta...

1.harcsa
2.ponty

Ági, aki főz írta...

Picit elcsúsztam a napokkal! Lényeg, hogy sorsoltam. DSophie a nyertes. Kérek szépen egy e-mailt!