Levendulás linzer málnás krémmel



Húúúúú! Ez jó. Eddig aki megkóstolta, oda meg vissza volt érte. Látszólag egy nagyon extra cucc, mindenféle izgalmas hozzávalókkal, mint a levendula. Pediglen elkészítése nem igényel komolyabb konyhai jártasságot, inkább csak kitartást és türelmet.

A linzertésztát már sokszor készítettem, szeretem, hogy annyira sokféle fűszert elbír. Most annyit változtattam rajta, hogy levendulavirág is került bele. Jó illatos lett tőle, a sütisdobozban a csokis keksz is átvette az illatot és ahányszor csak kinyitottam, mindent belengett a lila szag.
Ha nem szeretnénk, hogy ennyire illatos legyen, akkor érdemes pár napra a porcukorba rejteni a levendulát, aztán meg átszitálni. Az illatot átveszi, de halványabb, finomabb lesz és a virágdarabkákat sem kell elrágni majd.

A málnás krém pedig egészen fantasztikus. (A titkos hozzávalót majd a receptben árulom el.) Nagyon-nagyon málnás íze van, hiszen nagyrészt tényleg ebből áll. Már hosszú hetek óta nézegetem ezt a curd dolgot. Az angolok szuper találmánya, például eredetileg a citromos változat volt világhódító. Lemon curd néven fut. Aztán mindenféle csodagyümölcsökkel kezdték előállítani, passiógyümölccsel, eperrel, málnával. Egyik zseniálisabb, mint a másik.
Én végül mégsem készítettem el, visszarettentett a tojás, a vaj és a hosszas kevergetés. Mondjuk a kevergetést így sem úsztam meg, de sikerült a világ legegyszerűbb, mégis isteni krémjét előállítani.

Levendulás linzer-korongok

Hozzávalók a linzertésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2-3 szál levendula virágai.

Elkészítése: Hideg kézzel összegyúrtam a lisztet, porcukrot és felkockázott vajat. Amikor összeállt, hozzáadtam, belegyúrtam a tojások sárgáját, a virágot is. 3-4 centi átmérőjű hengert nyújtok belőle. Fóliába csomagolva legalább 1 órán keresztül pihentettem a hűtőben. Nem árt neki az sem, ha egy éjszakát várakozik.

Amikor kiveszem a hűtőből, általában jégtömb keménységű. Nem nyújtom ki, hanem vékony, fél centis szeletekre vágom. Így elvileg lesznek szép köreim, vagy éppen formátlan is lapocskák.
170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöm. Mindig ott toporgok mellette, hogy ne legyen égés a vége. Nem kell túl pirosra sütni, szép halvány színűen is jó már.
 
Természetesen az utolsó adagot, fél 10-kor este már nem nagy figyelemmel készítettem, jól el is égett. Na jó, csak túl barna lett. Az illata azonban még így is isteni volt!
 
Málnakrém
 
Hozzávalók: 400 g málna, 100 g fehércsoki, 2 evőkanál Martini (vagy más aromás likőr).
 
Elkészítése: A málnát a likőrrel feltettem főzni és jó alaposan megrotyogtattam, hogy szétessen a gyümölcs. Szerintem cukrot nem is kell hozzá adni, így is elég édes, de kellően savanykás lett.
A lefőzött gyümölcsöt szitán jó alaposan átpaszíroztam egy kanál segítségével. Nem volt egyszerű menet, de én győztem. Kb. fele-fele lesz a püré és a mag - aminek felhasználására még nem találtam ötletet.
 
Időközben felolvasztottam a csokoládét, összevegyítettem a málnapürével és üvegbe téve eltettem a hűtőbe. Ekkor is lehet bele tenni még egy kis alkoholt, ha még illatosabb végeredményre vágyunk.
 
10 napot simán kibír, a kekszre mindig a fogyasztás előtt érdemes rákanalazni, melegben olvadni kezd a krém.

Nincsenek megjegyzések: