Csokoládés szelet Unicummal


A múlt héten a Zwacknál jártam. Természetesen tudtam, hol a Soroksári úton a híres gyár, de nem is sejtettem, hogy milyen komoly múzeumot rejt az épület. Az Unicum történetét és persze vele együtt a Zwack család kalandos, mozgalmas, kontinenseken átívelő életét mutatja be. Az eredeti recept vándorlása legalább olyan izgalmas, mint bármelyik kalandregény.
A múzeum egyébként szabadon látogatható, csoportoknak idegenvezetést és kóstolót is tartanak.

Az élmény minőségén az is nagyot dobott, hogy maga Zwack Sándor kalauzolt bennünket és mutatta meg, hogy szerinte mitől jó az Unicum. Némileg szkeptikusan álltam hozzá a kóstolóhoz, hiszen a nagymamám gyomorbajokra ajánlott legfőbb gyógyszerét mutogatták nekem.

Végül úgy döntöttem, szeretem én az Unicumot, de a Nextet még jobban! Ez utóbbi nem annyira keserű, viszont van benne bőven a citrusgyümölcsök aromáiból. Azt hiszem, igazán van mire büszkének lennünk, amíg ilyen magyar termékek készülnek.

Egy másnapi vendégeskedés alkalmából rögtön süteménybe oltottam a megszeretett nedűt. A citrusos, füves aromák épp olyan jól illenek a csokis süteményekhez, mint bármelyik híres narancsos likőr. Egyébként az alábbi recept teljesen univerzális, akár kávé-, akár mogyorólikőrrel is készülhetne.

Hozzávalók: 100 g étcsokoládé, 100 g vaj, 50 g barnacukor, 2 tojás, 1 dl Unicum Next likőr, 40 g liszt, 1 csapott kiskanál sütőpor, csipet só.

A mázhoz: 50 g étcsokoládé, 1 kanál vaj, 2 kanál tejszín, 2 kanál Unicum Next likőr (esetleg 1 kanál porcukor).

Elkészítése: A vajat és csokoládét óvatosan összeolvasztottam. A két tojást kikevertem a cukorral, sóval. Beleöntöttem a vajat, csokit és alaposan elkevertem. A liszthez hozzáadtam a sütőport és azt is összeforgattam a többi hozzávalóval. Teljesen folyékony maradt a tészta, de a 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt teljesen átsült.

Amikor kihűlt és felkockáztam, összeolvasztottam a máz hozzávalóit. Sűrű, krémes öntet lesz belőle, amit óvatosan a süteményszeletekre csorgattam. Egy idő után szobahőmérsékleten is visszadermed a máz valamennyire, de azért épp elég krémes marad ahhoz, hogy jól kiegészítse a tésztát.

7 megjegyzés:

Márti írta...

Nagyon szimpi!Bár kóstoltam már a Nextet, annyira nem jött be, de így már más :-)

Padparadsa írta...

Hm... egyszerű és finom! Ki fogom próbálni! ;)

Anazar írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Anazar írta...

Húha, pikáns! Vagy inkább pityókás?!

atira írta...

Jól néz ki !

Barbara írta...

Hú, de beleharapnék! :)

Ági, aki főz írta...

Köszi szépen! Örülök, hogy tetszik nektek!