Francia saláta és töltött tojás


Aaaaanyira 80-as évek! És szerintem még mindig ott a helye egy jó hidegtálas vacsoraasztalnál. Pláne szilveszterkor.

Francia saláta

Ugye ti sem használjátok a kész keveréket? Ugye nem? Mondjuk a majonézt én se csinálom magam, de csak azért mert rettegek a nyers tojás használatától. Viszont a zöldségeket a borsónál kisebb kockákra vágom fel, mert ettől lesz igazán finom.

Hozzávalók egy nagy adaghoz: 3 répa, 1 petrezselyemgyökér, 2 közepes burgonya, 1 alma, 3-4 kicsi savanyú uborka, 15 dkg borsó, 1 citrom leve. Az öntethez: fél dl ecet, fél dl víz, 1 kiskanál só, fél kiskanál cukor. Plusz 4-6 evőkanál majonéz.

Elkészítése: Megpucoltam a zöldségeket és egyészben puhára főztem mindet. A répának, gyökérnek fél óra, a krumplinak 20, a borsónak meg csak 10 perc kell. Hagytam őket kihűlni.

Először az almát kockáztam fel, ráfacsartam a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. Aztán sorban a többi zöldséget is felkockáztam, óvatosan összeforgattam. Rálocsoltam a salátalevet és 1-2 órára betettem a hűtőszekrénybe. A majonézt tálalás előtt kevertem hozzá.

Ízlés szerint még lehet sóval, borssal ízesíteni, nekem így savanykásan ízlik legjobban. A citromlé ki is hagyható, illetve az ecet mennyisége is csökkenthető.

Töltött tojás

Nos, attól tartok ez nem az a bizonyos kaszinó tojás, de a töltelék egyszerűen isteni, a fehérjeburok nélkül, kenyérre kenve is tökéletes.

Hozzávalók: 8 tojás, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál tejföl, 1 kis konzervnyi tonhal, 1 kis konzervnyi sós-olajos szardellafilé.

Elkészítése: A tojásokat 10-15 perc alatt keményre főzöm. Gyorsan hideg víz alá tartom és rögtön le is szedem a héját. Nekem az a tapasztalatom, hogy ilyenkor jön le a legkönnyebben.

A tojásokat felébevágom, a sárgáját óvatosan kiszedegetem. Villával összetöröm, hozzáadom a többi hozzávalót és krémes, egynemű masszává keverem. Megfelelő méretű golyókat gyúrok belőle és visszateszem a sárgája helyére.

7 megjegyzés:

Eva írta...

Ági, én már próbáltam kész zöldségkeverékből, idő híján, de távolról sem közelíti meg azt az ízhatást, mint a friss zöldségekből készült saláta!Kiábrándító volt a végeredmény!Nem azt mondom, hogy nem lehetett megenni, mert persze elfogyott így is, de nem lehet összehasonlítani azzal, amit friss zöldségekből készítünk.A majonéz nálam is bolti, hasonló okokból, és nálunk gyakrabban orosz, mint francia:)És persze, hogy kihagyhatatlan, sült malac mellé pláne!!!

Ági, aki főz írta...

Rokonlelkek!

GasztroRéka írta...

Én meg 90%-ban kész keveréket használok, uborkával, kukoricával vagy krumplival kiegészítve, almával meg dióval, néha sajttal.
Nekem az a tapasztalatom, hogy rendkívül nagy különbség van a fagyasztott zöldségkeverékek minősége között. Összetételben is van különbség, de az más kérdés. A tapasztalatom az ha jó minőségű alapanyagokat, megfelelő hőkezeléssel időben lefagyasztanak, akkor az lehet jó.
Sőt szívesebben választom a mirelit termékeket, mint a konzervet.
Nyilván evvel nem azt mondom, hogy nem a másik megoldás preferálandó alapvetően, de utóbbi változattal sem csalódtam.
Szardellás és kaviáros tojást már ettem, tonhalasat még nem, de ez nagyon jó ötlet!

timus írta...

Minden szilveszterkor készítek, nem maradhat el! A salátába zellert szoktam rakni, a tojás általában natúr mustáros-tejfölös, egyébként szinte szinte mindent a leírásod szerint csinálok. A keverékekkel két bajom van: sokszor ízetlen, és a répa meg a krumpli nem tud egyszerre megpuhulni, így mire a répa állaga jó lett, a krumpli már szétesett... Így aztán csak akkor állok neki, ha van időm mindent kisujjkörömnyire aprítani sk.
Tojás tonhallal? Ezt kipróbálom, én még csak a füstölt pisztrángig jutottam. Amúgy a kaszinótojás pontosan miben is más? Ezt eddig nem sikerült megtudnom...

Ági, aki főz írta...

Réka, biztos vannak jók is, de nekem abban túl nagyok a darabok.

Timus, egyetértek. A tonhal alatt konzervet értettem (Rio Mare vagy hasonló)

Névtelen írta...

Ági, kicsit csalódtam:) A házi majonéznél nincs jobb, és a tojáson már eleve látszik, ha nem friss. A tubusosban pedig kínai tojáslé van, aminek semmi köze a tojáshoz. Én inkább kockáztatok, minthogy a kétes összetevőjű boltit használjam. Ráadásul könnyen elkészíthető. Bocsi a negatív kritikáért, egyébként állandó olvasód vagyok és ki szoktam próbálni a receptjeidet, eddig minden nagyon finom volt. Erika

szepyke írta...

Áruljátok már el, hogy hol vesztek ilyenkor friss zöldborsót? Mi a baj a mirelittel? Abból is van bőven jó minőségű. Ha a majonéz bolti, az mennyivel jobb, mint a mirelit zöldség?
Jah, én meg nem szeretem benne az almát, ezért nem azt a keveréket használom hozzá, hanem azt, amiben csak zöldborsó és sárgarépa van, a répa akkora kockákra vágva, mint a zöldborsó. Ha kisebb lenne, az furcsa is lenne... Mondjuk, így már nem franciasalátát csinálok, hanem olyat, amit szeretünk, de soha nem volt bajom a mirelit zöldségekkel. Most olvastam valaki másnál, hogy soha nem használ mirelit gesztenyepürét. Hát, pedig abból is van ám olyan, ami prémium minőség... és már bocsánat, de az idő is pénz... ha én minden 25 dkg-s gesztenyepüréhez először megpucolnék 50 dkg gesztenyét, az életem rámenne...