Török lencseleves


Nos, ez a leves is a Szultán konyhájának folyományaként készült. Teljes egészében nem sikerült tartanom magam a recepthez, de azért egy igencsak jól sikerült darabról van szó. Nem ez az első, és persze nem is az utolsó lencseleves a blogomon, egyszerűen oda meg vissza vagyok a hüvelyesekért. Bab, lencse meg csicseriborsó - valahogy mindig hozzák a formájukat, ami nekem nagyon is megfelel.

1 kanál olajon megpirítottam 1 apróra kockázott hagymát és 2 gerezd fokhagymát. Hozzáadtam 2 evőkanál paradicsompürét, 1 kiskanál őrölt pirospaprikát. Felöntöttem 7-8 dl vízzel, beleszórtam kb. 10 deka vörös lencsét, 5 deka rizst. Fűszereztem kakukkfűvel, szárított mentával, sóval és borssal. Puhára főztem. A vége felé beleszórtam 5 deka bulgurt is.

A tányérra halmozott sűrű levest joghurttal és friss mentával koronáztam. Nekem ez a savanyú íz nagyon hiányzott volna belőle. A szakácskönyv pirospaprikával és szárított mentával elkevert vajjal locsolja meg a levest. Az se lehet annyira rossz egyébként.

8 megjegyzés:

Elif írta...

Bizony a savanyú íz az kell! :) Bár mi citromlevet szoktunk fogyasztás előtt belecsavarni. Így próbáltad már? Hüvelyeseket én is imádom. Üdv: Elif

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, már alapjáraton bejön a lencse

GasztroRéka írta...

Én csak fél éve eszem lencsét,de ez szuper recept.
A másik felem nagy lencse rajongó,meglepem vele! Köszönöm a receptet!:)

Ági, aki főz írta...

Elif, a citrom nem jutott eszembe, pedig annyira magától értetődő! Köszi!

Bianka, Réka, lencsére fel!

Millie írta...

MI is citrommal esszük, a kedvenc leveseim egyike! Meg is főzöm! :-D

ősi homár írta...

amíg volt a Noa Grill (podmaniczki-körút), hetente ettem náluk, fokhagymás stanglival, jó volt :)
citrom, persze, adtak hozzá külön...

duende írta...

Na, már Tőled is gyűlnek a megfőzendő ételek... Ezt is felvettem a listára, isteni lehet! :)

Ági, aki főz írta...

próba