Spárga sonkával serpenyőben


Csak mert olyan szép egymás után az a sok S. Egyébként ez se egy nagy történet, viszont végre sikerült a fehér spárgából is valami finomat előállítanom. Ahogy látom a boltokban még mindig hozzáférhetőek a sípok, úgyhogy nem késtem le semmiről.

Egy csomagnyi fehér spárgát eltördeltem, a fás, alsó részét félre lehet tenni leveshez vagy akár a tészta főzővizét ízesíteni vele. Eleve vékonyabb spárgákat választottam, az általában nem annyira fás. Miután jó alaposan megmostan, a felső, zsengébb kétharmadot hosszában félbe vágtam.

15 deka füstölt sonkát apróra kockáztam, pici vajjal együtt megpirítottam. Kiszedtem, de a zsírt, amit kiengedett magából a serpenyőben hagytam. A félbevágott spárgát erre dobtam rá, jó alaposan átforgattam. Ez után 10 percre lefedtem, lejebb vettem a lángot és hagytam, hogy saját gőzében megpárolódjon. Amikor puha lett, levettem a fedőt és nagy lángon átpirítottam, hogy elpárologjon a felesleges víz.

A tányéron rászórtam a sonkakockákat meg egy halom felaprított petrezselyem zöldjét. Azon gondolkodom, hogy kell-e hozzá még valami, de nem nagyon jut eszembe. Ez így kerek egész. Sózni se nagyon kellett, mert a sonka eleve adott hozzá egy kellemes sósságot.
Ui: Korábban már írtam arról, hogyan kell előkészíteni a spárgát szerintem, hogy élvezhető legyen. Igazán nem ördöngösség.

2 megjegyzés:

Ági írta...

Szia Ági!

Nézz be a blogomba. ne a főzősbe, hanem a családiba.
www.hannaeszternoemi.blogspot.com

Ági

Ági, aki főz írta...

Ági, nagyon kedves vagy! Köszi szépen! Jó volt veled megismerkedni és beszélgetni!