Rákleves, alias chowder


Magyarul tényleg illik rá a sűrű leves kifejezés, míg angolul külön kifejezéssel, a chowder-rel illetik az ilyen tejszínes, megáll-a-kanál-benne leveseket. A szó egyébként francia eredetű, a breton halászfalvakból származik. Az eredeti elkészítési mód lényege az volt, hogy mindenféle halat, nyesedéket, tengeri herkentyűt főztek össze tejjel. Manapság azonban sokkal inkább az amerikai szakácskönyvek, főzős újságok keltik jóhírét és hozták meg a kedvemet a kipróbálásához.

Nos, ehhez képest én a zöldségekre helyeztem a fő hangsúlyt, tejföllel sűrítettem és boldogan kanalaztam. Tényleg jó sűrű lett és nagyon gazdag, bársonyos, tulajdonképpen édeskés ízű.

Kukoricás rákleves

Hozzávalók 2 személy részére: 20 deka krumpli, 15 deka mirelit kukorica, 1 póréhagyma, 1/2 liter húsleves (vagy akár víz), 10 deka apró rák, 2 evőkanál tejföl, 1 kanál apróra vágott petrezselyem, só, bors.

Elkészítése: A krumplit meghámoztam és egészen apróra kockáztam. A póréhagymát felkarikáztam. A hagymát és a krumplit puhára főztem a húslevesben. Ha túl sűrű lenne, akkor lehet bele önteni még egy kis vizet. Az utolsó 5 percre beleszórtam a kukoricát és a rákot is. Ezeket már nem főztem túl sokáig, amúgy is puhák voltak.

A tejfölt és a petrezselymet csak akkor kevertem bele, amikor már lehúztam a tűzhelyről. Megkóstoltam és egy picit még fűszereztem.

2 megjegyzés:

Reni írta...

ez nagyon tetszik! jól esne egy tányérral :)

Ízlésszindróma írta...

Azon nyomban bevállalnám:))