Káposztás buci



Annyira megtetszett Lajos Mari káposztás csigája a Nők Lapjában, hogy neki kellett látnom. Kicsit bonyolultnak tűnt, meg rengeteg hozzávaló kellett volna, úgyhogy nem tartottam be a receptet. Az én csigáim inkább oldalukra állított bucik lettek, kissé kifolyt töltelékkel, csálé, dülöngélő alakzatokban. Mégis befaltuk mind egy szálig, még úgy félig melegen, ahogy kiszedtem a sütőből. Sziszegve, kapkodva kóstolgattuk a kisült sajtot és alig vártuk, hogy kicsit meghűljön a tésztája. Tudom, tudom, hogy sokaknak hasfájást okoz a meleg kelt tészta, de mi nem ez a család vagyunk.

Káposztás buci

Hozzávalók a tésztához: 400 g kenyérliszt, 1 dl tejföl, 1-1,5 dl langyos víz, 1 csomag száraz élesztő, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 tojás, 2 evőkanál olaj. A töltelékhez: fél fej káposzta, 1 póréhagyma, 1 kanál olaj, 150 g gouda sajt, só, bors, szerecsendió, római kömény, köménymag.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrtam, jó alaposan átdolgoztam. Először kelt kb. 1 órát.

Addig megcsináltam a tölteléket. A hagymát meg a káposztát vékonyra csíkoztam, olajjal kikent serpenyőben párolni kezdtem, amikor üvegesedett, aláöntöttem fél deci vizet, lefedtem és puhára főztem. Lehúztam a tűzről, fűszereztem. Amikor kihűlt, belereszeltem a sajtot.

A megkelt tésztát átdögönyöztem és egy nagy téglalapot nyújtottam belőle. Rászórtam a tölteléket és feltekertem. A tekercset felkarikáztam és sütőlapra helyeztem. Még fél órát hagytam kelni, aztán 35 percig sütöttem az első 10 percben 200, majd 180 fokos sütőben.

2 megjegyzés:

Notburga írta...

Juj, ez kipróbálbivaló!

Bianka írta...

ÓÓÓ nagyon jó lehet