Gesztenyés lencseleves kolbásszal


Még mindig nagyon szeretem a lencsét, főleg ezt a fekete fajtát.

Volt itthon egy dobozka szemes gesztenye, amit elfelejtettem betenni a mélyhűtőbe, így kiolvadt és meg kellett enni. Ennél nagyobb bajom sohase legyen. Kreáltam köré egy ételt is. Sorban belekerült minden a levesbe, ami még volt itthon.

Először felkarikáztam egy jó darab kolbászt és ropogósra sütöttem. Kiszedtem, a zsírján párolni kezdtem 1 felkarikázott póréhagymát. Felöntöttem 1 liter maradék, leszűrt húslevessel. Vízzel is helyettesíhető, de így sokkal ízletesebb. Beletettem úgy 10 dekányi beluga lencsét (helyette mehet a hagyományos, de előzőleg beáztatott lencse is). Beleszórtam a gesztenyét is. Puhára főztem a lábasban lévőket. A végén visszapakoltam a kolbászkarikákat.

A tányéron ki-ki tehet bele egy kis tejfölt. Attól még ízletesebb, gazdagabb lesz a leves, aminek az íze így se rossz, sőt.

11 megjegyzés:

Andi írta...

Gesztenye lencsével? Még sohasem ettem, nagyon érdekes lehet az íze!
A kolbász ami kikandikál, nagyon felcsigázott!

Cukroskata írta...

Ez remek, nekem is van otthon gesztenyém, bár még nem olvadt fel, de vasárnap ez lesz az ebéd :-)

"saját levében" írta...

Jó ötlet, főleg most hogy csupa íztelen, nem egyidőben puhuló lencsét árulnak mindenhol.

Kriszta írta...

Elég bizarul hangzik, valószínűleg magamtól sohasem kombináltam volna ezeket össze, de Neked elhiszem, hogy finom. :)

Kata írta...

Nekem agyilag simán összejönnek az ízek, nagyon tetszik a kombináció. Ha hozzájutok valahol gesztenyéhez, feltétlenül kipróbálom.

Cukroskata írta...

Sl, azt hittem, az én hibám, hogy az utolsó lencselevesemben a fele lencse szétfőtt, a másik fele meg kemény maradt :-)

olzka írta...

Nemrég olvastam a food&wine-on ennek a meglepő párosításnak a történeti hátteréről. Tegnap volt a próbanapja,nagyon jó. Melegen ajánlom!

napmátka írta...

Nagyon érdekes ötlet ez a párosítás, kíváncsi lennék az ízére. A lencse amúgy is annyira kívánatos ilyenkor. A müzlis kenyeredbe is beleszerettem, remélem, hamarosan kipróbálhatom.

Ági, aki főz írta...

Biztos, hogy érdekes párosítás, de én hajlamos vagyok mindenbe gesztenyét pakolni, valahogy szeretjük az ilyesmit.
SL, Cukroskata, pont ezért szeretem ezt a fekete, beluga lencsét, mert ennek nagyon jó az állaga, nem fő szét és csuda az íze. És még be se kell áztatni.
Olzka, tudnál beírni linket, nem találom a szöveget.

olzka írta...

Itt olvashatod Ági: http://www.foodandwine.hu/2010/01/12/lencse-gesztenyevel-apicius/

Ági, aki főz írta...

Olzka, köszönöm! Mindenki olvassa el, mert hihetetlenül érdekes írás!