Diós "fonat"


Na, az ilyen kalácsokat imádom, úgy szívből. Az illata, az állaga, a szépsége és a tapintása. Mind-mind vonz. Igazi reggeli, illetve uzsonna kalács. Nem is kell rá kenni semmit, csak egy kis tejet, kakaót, teát hörpölni mellé.

Pár éve még azt hittem, hogy a kelt tészták nekem nem mennek, most aztán kiderült, hogy igazi bensőséges kapcsolatom van velük. Jó gyúrni, nem is kell hozzá gép, jó álmékodva figyelni, ahogy nő és persze jó enni is.

Diós tekerencs

Mi került bele? fél csomag friss élesztő, 500 g liszt, 1 kanál cukor, 2 dl tej, 2 tojás, 1 csipet só, 100 g vaj. Töltelék: 150 g dió, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor.

Hogyan készült? Az élesztőt felfuttattam a cukros tejben. A lisztet egy tálba szitáltam, belepakoltam a többi hozzávalót és addig gyúrtam, míg szép sima, rugalmas nem lett. Duplájára kelesztettem, meleg helyen és lefedve. Közben ledaráltam a diót és forró tejjel kevertem össze meg a vaníliás cukorral. Ez lett a töltelék.

A tészát kinyújtottam, megkentem töltelékkel és feltekertem. Itt jött a trükk. A tekercset hosszában, középen kettévágtam. A két felet egymással lazán összetekertem és kört formáztam. Sütőpapírra fektettem és így sütöttem vagy fél órát. Amikor már elkezdett pirulni, elkevertem 2 evőkanál porcukrot meg 1 dl tejet és ezzel meglocsoltam a sütit, majd még 10 percre visszatettem, hogy ez is rásüljön.

8 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Az ilyet én is, meg a mákosat is!

trinity írta...

Csatlakozom, én is nagyon szeretem-enni is, meg gyurmicolni is!!!
Guszta lett!!

Vegavarázs írta...

Nagyon gyönyörű! Olyan... igazi! El is megyek élesztőt venni, köszönöm!

Csibe írta...

Ági, nagyon szép lett! Még meleg a teám ;)

Kriszta írta...

Azta, ez nagyon jól néz ki. Éppen teát szürcsölök, kapok mellé egy szeletet?

Ez annyira egyszerűnek tűnik, hogy a végén még megcsinálom. :-)

Ági, aki főz írta...

Egyáltalán nem bonyolult, csak arra vigyázzatok, hogy brutálisan nagy adag lesz, mi 3 napig ettük. Ha fél percre beteszi az ember a mikróba, újra jó levegős és puha lesz!

Névtelen írta...

szia Ági,

félek a kelt tésztáktól, de kipróbálom!! Férjem anyuja az igazán profi ebben, aki mert tudja, hogy imádjuk képes felkelni hajnalok hajnalán, hogy mire mi ébredünk ott legyen az asztalon, persze neki az egész kb 2 perc :-)

meg kell tanulnom!

köszi a receptet!

üdv,

Angéla

Ági, aki főz írta...

Angéla, legyenek langyosan melegek hozzávalók, én a lisztet is meg szoktam melegíteni egy ici-picit a mikróban, vagy a radiátoron. De forró se legyen, mert akkor meg elpusztul az élesztő. A másik, hogy hagyni kell neki időt, hogy jól megkelljen.