Sajtleves tökben


A szememmel is eszek, a magazinok étel fotóit meg konkrétan falom. Így voltam ezzel a képpel is, annyira csinos volt a minitökben tálalt sajtleves. A kivitelezésnél azonban akadtak problémák, nem működött ugyanis a koncepció. Éppen ezért a működőképes és igencsak finom változatot tenném közzé.
Először is be kell szerezni a lehető legkisebb sütőtököket. Az enyém - 2 személyes adag - 1 kilós volt. Több zöldségesnél is láttam, de ha ez nincs, akkor a sonka alakú sütőtök alsó részét kell levágni és kivájni.
Sajtleves tökben
Mi került a 2 személyes adagba? 1 kis sütőtök, 10 deka cheddar sajt (vagy más, jól reszelhető, aromás sajt), 2 dl tejszín, 3 gerezd fokhagyma, kis csokor metélőhagyma, só, bors, szerecsendió.
Hogyan készült? A tök kalapját, azaz tetejét levágtam, a magokat kiszedtem és eldobtam. A húsából kivájtam valamennyit. Erre a műveletre az úgynevezett karalábévájó, kis éles gömbbel a végén, igencsak alkalmas.
A tök húsát, a fokhagymát 6 dl vízben puhára főztem, fűszereztem. Amikor puha lett, leturmixoltam, felöntöttem tejszínnel. Beleszórtam a sajtot, felmelegítettem és újra fűszereztem.
Időközben a kivájt tököt a sütőben félig-meddig puhára sütöttem. A kész levest beletöltöttem a forró, megsült tökbe és így tálaltam.
A tetejét megszórtam metélőhagymával.

4 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Igen, kérek belőle!
Hogy nem volt ilyen kérdés? Kár...

Anazar írta...

Nyammm!

L.Krisztina írta...

Háááááát ez tök jó::)))))

trinity írta...

TÖKéletes ötlet!! :))
Szerintem a gyerekeknek is jobban tetszik ebben az eredeti tálban...