Töltött alma


Milyen egyszerű és mégis mennyire feldobja az almát, ha megsütöm plusz hozzádobálok még egy-két finomságot! Nem csoda, hogy mostanában itt is, itt is meg ott is találkozok almás ötletekkel.

A képen látható változatomba darált keksz, dió, mazsola, méz meg fahéj került. A tetejére nagyon szeretek egy jó adag tejszínhabot halmozni, ami összekeveredik a még majdnem forró alma karamellizálódó levével. A vendégeket is könnyű vele elvarázsolni.

Hoztam még egy másik változatot is, egy eredeti boszniai receptet, a

Tufahiját

A diós tejszínhabbal töltött alma Bosznia szerte igencsak kedvelt csemege. Elkészíteni pedig olyan egyszerű, hogy akár egy kezdő kukta is megpróbálkozhat véle. Az édes élvezet garantált.

Mi kell hozzá? 6 alma, 2 dl tejszín, 4 evőkanál cukor, 15 dkg dió, 1 csomag vaníliás cukor, fahéj.

Hogyan készül? Az almák közepét egy erre alkalmas szerszámmal, kivájjuk, majd forró vízben 5 percig főzzük. Az almák inkább maradjanak kemények, mintsem, hogy szétessenek.
A tejszínt a cukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a darált diót beleforgatjuk. A kihűlt almákat ezzel a diós keverékkel töltjük meg és behűtve kínáljuk. A tetejét fahéjjal megszórjuk és végül némi mézzel is meglocsolhatjuk.
Sok hasonló finomság receptje található még Kern Ágnes: A Balkán ízei című szakácskönyvében.

4 megjegyzés:

starfokker írta...

jól hangzik, mindkettő! :)

duende írta...

Nagy kedvencem a töltött alma! :) A világ egy legfinomabb édessége.

Ottis írta...

Én is szeretema töltött almát, mi lekvárral és dióval szoktuk megtölteni!

Tündér írta...

Most nyeltem egy nagyot...Tetszik!