Szedres, mandulás tortácska


Mostanában megszállottan sütök. Nem végeztem el önmagam mélylélektani elemzését, de ez a folyamatos süteményáradat biztos jelent valamit. Például azt, hogy isteni finomakat eszegetek és a vendégeim is. Most már akkor is sütök, ha mi megyünk valahova. A legtöbben ezt nem veszik zokon, szerencsére.
De mit csináljak? Ezek a sütemények nekem százszor finomabbak, mint a boltiak meg a cukrászdaiak - tisztelet a kivételnek, amiből nem sok akad. Másrészt az édesség igényem szinte kielégíthetetlen. Így legalább van egy ici-pici gyümölcs is benne, nyugtatom magam.

Szedres-mandulás tortácska

A pate sablée, azaz omlós tészta alaphoz: 80 g vaj, 50 g porcukor, csipet só, 1 tojás, 150 g liszt.
A töltelék: 8 kanál szederlekvár.
A sült krém: 100 g finomra őrölt mandula, 2 tojás, 1 csapott kanál étkezési keményítő (Gustin), 50 g porcukor, 2 dl tejszín.

Készítése: A tészta hozzávalóit hidegen összegyúrtam, 1 órát a hűtőben pihentettem. Kinyújtottam. Ebből a mennyiségből 8 kicsi vagy 1 nagy tortaformát lehet kibélelni. A tésztára kentem a szederlekvárt, amit előző nap főztem. A mandulás krémhez szintén összedolgoztam a hozzávalókat és a tetejére öntöttem. Ekkor még teljesen folyékony volt ez a réteg, sütés közben viszont szépen megszilárdult. Fél óránál egy picit tovább sütöttem, 180 fokon.

3 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nem csupán finom lehet, de külsőre is nagyon vonzó.

Wise Lady írta...

Teljesen igazad van! Én a cukrászdai sütit műsütinek hívom. Olyanok, mint a zacskós leves, mindegy mi a neve, mindnek ugyanaz az íze.
Persze van cukrász, aki süt igazi süteményt is, na azt meg megfizetni nem lehet.
Ezek a tortácskák nagyon tetszenek.

Flat Cat írta...

Mostanában én is mániákusan sütök, és édességeket eszek... Én próbáltam megfejteni, de nem sikerült.
Ezek a tortácskák (is) nagyon guszták, tudtam volna velük mit kezdeni... :)