Kecskesajtos receptek



Ezzel a két recepttel neveztem a Rosinante fogadó kecskesajtos receptversenyére. A receptekhez az Őrségi Ínyes manufaktúra kecskesajtjait használtam fel.

Kecskesajtos tejespite a caponata ölelésében - főétel

Húsmentes főétel, amelyben a friss, de erős ízű kecskesajt dominál. A tejespite lágy textúrája csak kiemeli az erőteljes zamatot, miközben a nyári zöldségekből összerotyogtatott raguban felfedezhető sokféle összetevő méltó kiegészítője. A ragu és a pite együtt mint köret és feltét funkcionál, de semmiképpen sem a hagyományos mintákat követve.

4 személy részére

Hozzávalók a tejespitéhez: 3 tojás, 3 tojás sárgája, 8 evőkanál liszt, 200 ml tejszín, 250 ml tej, 200 g friss kecskesajt, só.
Elkészítése: A tojásokat és a tejet robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is és homogén, de folyékony masszává dolgozzuk. Végül a kecskesajtot is belemorzsoljuk. A keveréket szuflé formákba vagy egy nagy tűzálló tálba öntjük. 190 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.

Hozzávalók a caponata raguhoz: 2 nagy padlizsán, 2 vöröshagyma, 8 paradicsom, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál apróra vágott olajbogyó, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje, só, olívaolaj.
Elkészítése: A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, a magják kikaparjuk és apróra kockázzuk. Felkockázzuk a padlizsánt és a hagymát is, a késünktől kitellő legapróbbra. Egy mély serpenyőbe olívaolajat löttyintünk és pirítani kezdjük a hagymát és a padlizsánt. Amikor kap egy kis színt, hozzáadjuk a paradicsomot, mazsolát és puhára főzzük. A még forró, de már elzárt tűzhelyen lévő raguba keverjük a többi hozzávalót is.

Kecskesajt fügével, mézzel, diós-fügés kekszen - desszert

Senki sem vádolhatja ezt a desszertet azzal, hogy szokványos volna. Még csak túl édesnek sem nevezhetném. Bár van rajta méz, mégis inkább a sajttálak hangulatát idézi a világa. Mindeközben meglepően harmonikus, minden hozzávaló a helyén van és tudja a dolgát.

12 kis adaghoz

Hozzávalók a kekszhez: 10 dkg puha vaj, 20 dkg finomliszt, 4 evőkanál méz, 5 dkg darált dió, 1 tojás, 15 dkg darált, friss füge. Egyéb hozzávalók: füge, diós kecskesajt, aromás méz, például gesztenyevirágból.
Elkészítése: A keksz hozzávalóit összedolgozzuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk kétkanálnyi adagokat, egymástól kicsit távolabb, mert a lágy tészta szétterül sütés közben. 180 fokos sütőben sütjük 15-18 percig. A kihűlt kekszekre teszünk 2-3 vékony fügeszeletet, 1 vékony sajtszeletet és megcsorgatjuk mézzel.

4 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Mostanában terjednek az olyan kecskesajtok, amiknek u.úgy nincs íze mint egyes juhtúróknak! Résen kell lennünk!
Ezt meg itt kinyomtatom...

Flat Cat írta...

Most honnan szerezzek Nyíregyházán friss fügét??? Ez így kínzásnak minősül! :)
A másikat viszont elkészítem! Nagyon tetszenek!

trinity írta...

Először azt hittem, a caponata olyasmi, mint a ratatouille, csak apróbbra vágva..De látom már, hogy különlegesebb....Izgalmas kombináció!

starfi írta...

nagyon jól hangzik mindkét recept!:)