Stangli

Gyerekkoromban az uzsonnaszünet fénypontja az volt, ha a Fidelinka hosszú kiflit szállított. Ez a jószág vagy 40-50 centi volt, egyenes és valami sós cucc is rá volt csorgatva. Joghurt is járt hozzá, ebbe mártogattuk. A joghurt sem olyan volt, mint Magyarhonban, hanem egészen folyékony, csöppet kesernyés felhanggal.
A sós cucc, valami öntet szerű, amit talán még sütés előtt csorgattak rá a péksüteményekre, fogalmam sincs, hogyan készülhetett. Nem vonta be az egész kiflit, hanem csak úgy csíkokban és le is lehetett szedni, mint egy gumit. Van valakinek ötlete erre vonatkozólag?

A hosszú kiflire pedig már megtaláltam egy nagyon jó alternatívát. Jó ez a tészta, mert könnyen kezelhető, nem ragad, amikor pedig kisül pont kellő arányban ropogós, illetve puha.
Ami pedig nincs megszórva semmivel, ideális baba csemege, nagyon jól kézbe fogható és nyammogható. 9 hónapos kortól simán adható, még akkor is ha nincs sok foga az illetőnek.

Hozzávalók: 500 g kenyérliszt, 1 kiskanál só, 1,5 dl olaj, 7 g száraz élesztő, 1 kiskanál cukor, köménymag, durva só.

Elkészítése: Az élesztőt 2,5 dl langyos, cukros vízben elkevertem, a többi hozzávalóval együtt kemény, ruganyos tésztává gyúrtam. 1 órát kelesztettem, átgyúrtam és 4 részre osztottam. A gömböcöket téglalappá nyújtottam és háromszögeket vágtam
le belőle. A leghosszabb oldalnál fogva sodortam fel őket, megszórtam köménymaggal és himalája-sóval. Sütőpapíros tepsire tettem, negyed órát kelesztettem. 200 fokos sütőben sütöttem, 15-20 perc alatt szép pirosra sülnek.

Megjegyzés
: Hidegen sajtolt napraforgó olajjal készítettem, aminek nagyon erős íze van, ez még a kész tésztán is átütött. Sima étolajjal viszont teljesen semleges tészta lesz a végeredmény.

Recept forrása: Kenyérsütés (Holló és társa)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Ági!

Én még az Ízbolygóról származó perecnél láttam a "gumi-só" receptjét: 2 ek lisztből, 1 ek sóból és annyi vízből áll, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk. Ezt csorgatjuk rá a már majdnem kész stanglira/perecre, aztán még 1-2percet sütjük tovább. :) kipróbáltam, és ez tényleg az a bizonyos nosztalgikus-gumiszerű-sós cucc :)


Lindi

csu írta...

a pereceken is ilyen "sós cucc" van, ami meg ez:
http://www.judapest.org/perec-vagy-fraszkarika/#comment-23929
(szerintem erre gondoltál)

Limara írta...

nagyon jó ez a kifli! :)) A gumiszerű sós cucc meg tényleg az, amit az előttem szólók is leírtak! :))

erős ildikó írta...

Nagyon ínycsiklandó! Mikor mentek az Őrségbe? (Én már nagyon várom:)

trinity írta...

Jó ez a stangli....Én is a sót imádtam, nálunk a perecen volt ilyen!

Belly írta...

Szép a stangli

Ági, aki főz írta...

Köszönöm az ötleteket! Ki fogom próbálni és beszámolok.

Névtelen írta...

A Prolece péke is ezt a receptet mondta amit leírtak már,remélem nem kamuzott..ha kipróbáltad írd meg,hogy tényleg visszajött-e a "fidelinkás-feeling" ami nekem is nagyon ismerős... :-)

Üdv, Nóri