Spárgás lepény, pisztáciás tésztával


Mindenre rá lehet kattanni. A lepényeket, pitéket, tarte-okat egyszerűen imádom: ropogós, omlós tészta és tejszínes-tojásos töltelék. Nem sok vendég van, aki ellen tudna neki állni. Mostanában csinálom is, amikor csak alkalom adódik rá. Régebben is nagyon szerettem, de mindig visszatartott a pepecselés, a várakozás. Egy kicsit még most is tartok tőle, kinyújtani nem is mindig sikerül, de az íz meg a félájult csodálók hada mindig kárpótol.

A spenótos-kecskesajtos, meg a sonkás-füstöltsajtos-pórés változat után egy különleges spárgás került sorra. A tésztához nagy merészen némi darált pisztáciát kevertem, amitől még ropogósabb és ízletesebb lett.

Az egész mániám kiújulását pedig a Cuisine et Vins tavaszi számának köszönhetem, ahol 14 recept meg 7 tészta változat szerepel. A klasszikus pate birséehez csak vaj meg liszt kell, egy kis jéghideg vízzel. Az édesek már egy picit bonyolultabbak, a paté sablée meg a paté sucrée még kipróbálásra várakozik nálam. A választásom és aktuális kedvencem a balzsamecetes omlós tészta (La pate briése au vinaigre balsamique).

Spárgás lepény, pisztáciás tésztával

Mi került a tésztába? 125 g liszt, 55 g keményítő, 30 g darált pisztácia, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 100 g vaj, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál balzsamecet.
A tetejére? 8-10 szál spárga, 2 tojás, 1 dl tejszín, 50 g kecskesajt.

Hogyan készült? A tésztát úgy lehet a legegyszerűbben elkészíteni, ha az egészet a késes aprítógépbe szórjuk és megdolgoztatjuk. Gyorsan összeáll, akkor is ha kézzel gyúrjuk. A lényeg, hogy minden hideg legyen és ne merengjünk túl sokat felette. Legalább 1 órát kell a hűtőben töltenie, mielőtt kinyújtanánk. Ha tovább marad, az se árt meg neki.

Mivel a tésztát nagyon ritkán sikerül kinyújtanom rendesen, kisebb darabokra vágom, úgy nyújtom és a formában összenyomkodom a részeket. 10-15 percig elősütöm, csak így magában. A nagykönyv szerint kellene rá sütőpapírt tenni meg babot szórni, hogy ne púposodjon fel a tészta, de én ezzel nem szoktam foglalkozni.

A töltelékhez elkevertem a tejszínt, tojást, reszelt sajtot. A spárgákat hosszában félbe vágtam. Nem főztem meg előre, mert így is megpuhultak. A folyékony keveréket ráöntöttem az elősütött tésztára, ráhelyezgettem a spárga sípokat és még 15 percig sütöttem.


Ettünk hozzá némi friss salátát és felbontottunk egy palack Soproni királyleánykát a Lővér pincéből. (Ez utóbbi borért nem voltunk nagyon oda, de lehet, hogy csak nem a mi stílusunk.) A drágám a Chateau Dereszla 2007-es vagy 8-as Sauvignon blanc-ját ajánlaná, ami nagyon ott van és a spárgához is nagyon passzolna.

6 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Ez a tészta eszméletlen finom lehet!!! Ilyet muszáj sütnöm még a héten! (spárga hiányában valami mással, de kell!) :D

erős ildikó írta...

A zöldség-tészta kombinációkat én is imádom! Pisztáciával pedig nagyon különleges lehet...

Ági, aki főz írta...

De hát láttam nálad valami nagyon hasonlót!

Flat Cat írta...

A pisztáciás-balzsamecetes omlós tésztára gondoltam! :)
Sose készítettem még ilyen tésztát! Mindenféle olajos maggal igen, de balzsamecettel nem! Férj amúgy is letiltott a spárgáról (szerintem így aszalt paradicsomosat csinálok), az omlós tésztáról viszont nem ( az egy másik nagy mániám), szóval marad a tészta. Amit a bejegyzésben említettél újság, az honnan szerezhető be? (világ végén lakom, internet is csak fél éve van, szóval ÉN hogy tudnám beszerezni?)Vagy esetleg a többi tészta is felkerül a blogra? :)
(bocsi a hosszúra nyúlt megjegyzésért, de most tényleg lelkes vagyok! :D )

Ági, aki főz írta...

Az újság egy francia újság, egy helyen tudom, hogy lehet venni, Budapesten, a Városház utcában lévő újságosnál. Nagyon jó ötletek szoktak benne lenni és gyönyörű képek.

Igyekszem megsütni az édeseket is és akkor leírom azokat is.

anyahajó írta...

Szerintem pisztácia nélkül, de megsütöm valamelyik nap. (Nem mintha nem szeretnénk a pisztáciát, csak felbontás után 2 perccel már nem szokott maradni a zacskóban.) Nagyon jól néz ki a kép is :)