Távol-keleti hangulat


A kora kilencvenes évek egyik szakácskönyv kincse a Nova sorozat. Most azért vettem elő a távol-keleti szekciót, mert a bevásárlókörutam során magam sem tudom pontosan miért, de a kosaramba került egy zacskó fagyasztott zöldségkeverék. Ennek a csomagolásán volt olvasható a kínai jelző. Volt is benne bambuszrügy meg fafülgomba, de a prímet sajnos a kaliforniai paprika és a répa vitték. Jó adag szójaszósszal persze egészen elviselhető lett a végeredmény. Hozzá készítettem ezt a bundás halat, amely eredetileg tintahal karikákra volt hangszerelve, de sebaj.
Távol-keleti halfalatkák
Mi kell hozzá? 500 g tengeri halfilé, 3 tojás, 5 dkg keményítő, 10 dkg liszt, víz, só, bors, olaj a sütéshez. Ha pedig akad otthon, akkor 3 evőkanál szezámmag és 1 evőkanál szezámolaj is kerülhet a tésztába, már csak az íze miatt is.
Hogyan készül? A halat leszárítgatjuk, falatnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk. A tojásokat különválasztjuk, a fehérjét lazán felverjük. A sárgáját összedolgozzuk a keményítővel, liszttel, végül a fehérjét is beleforgatjuk. Ha túl sűrű lenne, vízzel higíthatjuk. Ízesíthetjük szezámolajjal és szezámmaggal.
A halat, lisztbe forgatjuk, majd a sűrű tésztába mártva forró olajban kisütjük. Kínai tojásos tésztával és szójaszószos zöldségekkel tálaljuk. Nem árt, ha akad otthon néhány pálcika is, a hangulat kedvéért.

Nincsenek megjegyzések: