Egy izgalmas páros: gorgonzola és körte

A muffin sütögetés népszerűsége ugrásszerű növekedésnek örvend mind ismerőseim, mind saját konyhám táján. A csokis vagy éppen gyümölccsel ízesített változatok után most először kipróbáltam egy sós receptet is. Az eredeti az Elle magazin egyik régebbi számában található, persze ezt alaposan átértelmeztem, saját ízlésemnek megfelelően.

Lehet, hogy a körte-gorgonzola párosítás első hallásra furcsának tűnik, de a világ ínyencei körében szinte már közhelyszámba megy ez a kombináció. A vendégeknek minden esetre nagyon tetszett.
Mi kell hozzá? 25 dkg liszt, 4 tojás, 15 dkg lágy vaj, 1 dl tej, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg gorgonzola, 1 szép, érett körte.
Hogyan készül? A tojást a vajjal és a tejjel kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is. A sajtot villával elmorzsoljuk és a tésztába szórjuk, végül a körtekockákat is hozzákeverjük.
A papírbetéttel kibélelt muffinformákat csak félig töltjük ezzel a tésztával, majd úgy 35 percig sütjük. A könnyedebb muffinokhoz képest ez a tészta viszonylag hosszabb sütést igényel és sűrűbb is. Ebből az adagból 12-14 darab lesz.
Ja igen, és egy kis szeletelt mandula igen jól mutatott a tetején.
A vendégek legnagyobb örömére a fentieken kívül készítettem még egy másik változatot is, amelybe egy doboz tonhal és egy evőkanálnyi összevagdalt kapribogyó került a sajt és körte helyett.

Nincsenek megjegyzések: