Zöldbab leves

Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, késhegynyi piros paprika, fél csokor petrezselyem zöldje, 1 kanál ecet, kiskanál cukor, 1 kanál tejföl.
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk és egyforma hosszóra összedaraboljuk. Másfél liter vízben puhára főzzük a zöldséget, majd a vajban a lisztet megpirítva, a zöldbab főzővizével felöntve berántjuk a levest. Pirospaprikával színezzük, apróra vágott petrezselyem zölddel pettyezzük a levest és az ecettel, cukorra tovább ízesítjük. A tálaláskor hozzáadott tejföl tovább puhítja és fokozza a leves ízét.

Málnás túrópuding

Egyszerűen imádom a túrót, úgyhogy kitaláltam egy csupa túró édességet. Mivel a piac most tele van virítóan rózsaszín málnaszemekkel, egy nagy adag gyümölcsöt is belealkottam a csemegébe.
Hozzávalók: fél kiló túró, 1 doboz málnás joghurt, 1 tasak vaníliás puding por, 2 tojás, negyed kiló málna, 3 evőkanál cukor.
Elkészítése: A túrót kikeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk a puding port, a tojást és a cukrot. Egy tűzálló tál aljába terítjük a megmosott málnát, majd rásimítjuk a túrós krémet. Körülbelül 20-25 perc alatt kocsonyásodik meg a közepesen forró sütőben. Ha kihűlt óvatosan egy tálra borítjuk. Felül lesz a csábító színű málna, alul pedig a fehéren várakozó krém. Mennyei!

Túrós és meggyes sütemény

Tegnap este kilenc után értem haza, de még nem volt teljesen sötét. Fel voltam dobva és természetesen édességre vágytam. A leghosszabb nappalok örömére úgy döntöttem ünnepelni kell a konyhában is. Fél 11-re el is készült ez a fantasztikus alkotás, amibe minden finomságot belepakoltam, amit itthon találtam.
A piskótához összekevertem 1 pohár natúr joghurtot, 1 pohár cukrot, 2 tojást, 2 pohár lisztet, fél pohár olajat és 1 kiskanál sütőport. Ezt a keveréket egy kerek sütőformába simítottam és 20 percre betoltam a sütőbe. Amíg a piskóta sült, fél kiló túrót összekevertem 2 tojással, 1 zacskó puding porral, kevéske tejszínnel és leheletnyi fahéjjal. Öt evőkanál cukrot is kevertem bele. A félig sült piskótára rásimítottam a túrós keveréket, a tetejére rászórtam úgy 30 dkg magozott meggyet és egy marék apróra vágott diót. Még egy kis cukorral meghintettem, majd további 20-25 percre visszatoltam a sütőbe. Most reggel, hűtő-hidegen is mennyei. És nem is annyira bonyolult.

Szelíden vad gombafejek

Ha éppen vegetáriánus hangulatban vagyok, de erőteljes ízekre vágyom, ezt az ételt szoktam összerittyenteni. Néhány percig tart és közben azon örvendezek, hogy a gomba mindenféle egészséges anyagban bővelkedik. Alig van benne zsír és kalória, gazdag viszont fehérjében és rostokban. Igaz, a vaj elég sok zsírt tartalmaz, de ez úttal nem mondanék le róla. Ily módon elkészítve még a gomba földes íze is elviselhető lesz.
Hozzávalók: személyenként 4 nagyobb gombafej, 1 kiskanál vaj, 1 csipet morzsolt rozmaring, kakukkfű és oreganó, só.
Elkészítés: A vajat összekeverjük a zöldfűszerekkel, sóval. A gombafejeket megfosztjuk száruktól és megmosogatjuk őket. Nem kell túl keményen bánni velük, érzékeny jószágok ezek. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy fóliával, a gombákat szépen, katonásan felsorakoztatjuk, és mindegyik közepébe teszünk egy mogyorónyi fűszeres vajat. Húsz perc sütőben töltött idő alatt biztosan szereplésre készek lesznek a gombafejek. Húsuk szaftos, de kívülről mégis ropogós lesz és persze fenséges. Fogyasztható húspótlóként vagy köretként, de hidegen szendvicsre is pakolhatod. Egy nagy adag kenyérrel a képződő fűszeres lé is felitatható.

Rizskoch

Ismét egy étel, ami inkább beillik tartalmas főfogásnak, mint desszertnek. Mégis ki mondja meg, hogy nem lehet édes a főfogás? Otthon azt eszel amit te akarsz, nem? Ha előtte jóféle, csupa zöldség levest kanalazol, az egészséggel sem lesz semmi baj. Most ismét két változatot ismertetek. Az egyik kicsit egyszerűbb, de a másik sem kifejezetten bonyolult.
Egyszerűbben
Hozzávalók 4 adaghoz: fél liter tej, 2,5 dl rizs, 2 tojás, két evőkanál cukor, nagy adag baracklekvár.
Elkészítése: A tejben folyamatosan kevergetve megfőzzük a rizst. Ha magába itta a tejet, hozzákeverjük a tojásokat és a cukrot. Egy kisebb méretű tepsibe simítjuk és ha nagyon száraznak tűnik, még egy-két evőkanál tejjel meglocsoljuk. 20 percig sütjük, majd kockára vágva, baracklekvárral nyakon öntve fogyasztjuk.
Elegánsabban, habkoronával
Hozzávalók 4 adaghoz: fél liter tej, 2,5 dl rizs, 4 tojás, kétszer két evőkanál cukor, nagy adag baracklekvár.
Elkészítése: A tejben folyamatosan kevergetve megfőzzük a rizst. Ha magába itta a tejet, hozzákeverjük a tojások sárgáját és két evőkanál cukrot. Egy kisebb méretű tepsibe simítjuk és ha nagyon száraznak tűnik, még egy-két evőkanál tejjel meglocsoljuk, a tetejét vékonyan megkenjük lekvárral. A tojások fehérjét nagyon keményre verjük, a vége felé hozzáadjuk a cukrot, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk a baracklekvárt. A fehérje habot a rizs tetejére simítjuk. 20 percig sütjük, amíg a hab szép barna színt kap. Kockára vágva fogyasztjuk.

Csoda saláta

Ma is csodát alkottam saláta témában. Az összes finomságot, amit egy salátában szeretek összetársítottam egy (vagyis két) tányéron:
Egy zacskó feldarabolt jégsalátát kétfelé osztva a tányérkora halmoztam. Ráreszeltem egy sárgarépát. Felkarikáztam egy-egy szem paradicsomot. Rászórtam némi kék (penészes) sajtot és sós szardínia darabkákat. Végül szalonna csíkokat sütöttem és ezt a tetejére halmoztam. És az egészet még egy pici olíva olajjal is meglocsoltam. Hozzá sötét rozskenyeret falatoztunk. Minden falat más ízt hozott, annyi finomság volt itt felhalmozva. A drágám is igen elégedettem falta a sok zöldet. Talán észre sem vette, hogy milyen rengeteg vitamint tömtünk magunkba. .-)

Fejlesztés

Vadalmának üzenem, hogy a szilárd szangria továbbfejlesztése a kívánságok figyelembe vételével a következő lehet:A gyümölcsös zselét felkockázod, tálkákba szórsz valamennyit, erre jöhet a narancs fagyi, majd megint zselékocka és végül a tejszín hab. Egy kis vörösborba áztatott babapiskótával még laktatóbbá varázsolhatod az alkotást. Ja igen, és kandírozott narancshéjjal is megszórhatod.

Szilárd Sangria

Ha jók az értesüléseim, a Sangria egyfajta bólé. Nos, ezt most én egy kicsit megszilárdítottam, hogy kanalazható legyen. Ne félj, nem valószínű, hogy pityókás leszel tőle, hacsak nem eszed meg az egészet egyedül.
Hozzávalók 4-6 adaghoz: 1 üveg (0,75 l) édes vörösbor, 1 liternyi folyadékhoz elegendő gyümölcszselé por (3-4 tasak, lehetőleg narancs ízű), 4 édes narancs.
Elkészítése: A narancsokat filézd ki, azaz távolítsd el a héját és a hártyákat, minden fehér részt A lecsorgó levet ne hagyd kárba veszni, add hozzá a borhoz. Ha a narancsok leve nem tesz ki legalább 2 dl-t, adj hozzá még narancslevet, hogy elegendő legyen. A zseléport a tasakon lévő előírás szerint készítsd el, de víz helyett ezúttal a bort használd fel. Válassz csinos, széles szájú poharakat vagy tálkákat és helyezd bele a narancsgerezdeket, majd öntsd rá a még folyékony állagú zselét. Hűtőben szilárdítsd meg és hidegen kanalazzátok. Ötlet: Ha nem találsz narancs ízű zseléport, akkor narancs helyett olyan gyümölcsöt használj fel, amilyen ízű a zselé.

Fasírt, vagyis azok a bizonyos húsgombócok

Hozzávalók 4 személy részére: fél kiló darált sertéshús, 2 szelet tejbe áztatott kenyér, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kiskanál só, csipet bors, fél kiskanál törött paprika, fél dl víz, 2 tojás, 4-5 evőkanál zsemle morzsa.
Elkészítése: A kenyérből kinyomkodjuk a tejet, a hagymát és fokhagymát lereszeljük, hogy finoman simuljanak a többi hozzávalóhoz és ne tolakodjanak előre. A zsemlemorzsa kivételével jó alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat. Csinos kerek, de kicsit laposabb gombócokat formázunk a masszából. Az így előállított, eleresztett labda alakú gombócainkat zsemlemorzsába forgatjuk és bő olajban kisütjük.
Egy másik fasírt
Hozzávalók 4 személy részére: fél kiló darált sertéshús, 1 nyers krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kiskanál só, csipet bors, fél kiskanál törött paprika, fél dl víz, 4 kemény tojás
Elkészítése: A kenyérből kinyomkodjuk a tejet, a krumplit, hagymát és fokhagymát lereszeljük. A kemény tojások kivételével összedolgozzuk a hozzávalókat. Egy őzgerinc formát vékonyan kiolajozunk vagy kivajazunk. Az aljára simítujuk a húsos massza felét, majd a közepére helyezzük a megtisztított kemény tojásokat. Végül befedjük a maradék alapanyaggal. Sütőben körülbelül ¾ óra alatt készre sütjük és felszeletelve tálaljuk.

Francia hagymaleves

Ó, az a kis eldugott vendéglő Párizsban… Hagymalevest és crépet ettünk, az asztalok kicsik voltak, a székek kényelmetlenek, de ott ültünk Párizs kellős közepén. És végre találtam egy ételt, ami itthon is ugyanolyan finom, mint ott, messze. Sokan a francia kulináris hagyományok megtestesüléseként értelmezik ezt az ételt. Az egészben az a vicces, hogy nemrégen még a szegények eledele volt a hagymaleves, ma pedig egyfajta szimbólum. Akkor hát, együnk egy csöppnyi Franciaországot: olcsó és egyszerű, tökéletesen illeszkedik a mi konyhánkba is.
Hozzávalók 2 személyre: 250 g hagyma, 0,5 l erőleves kockából, 15 g vaj, 15 g liszt, só, bors.
Elkészítése: A megtisztított hagymát vékonyan felkarikázzuk. Egy lábosban vajat forrósítunk, és azon kicsit megpirítjuk a hagymát. Ha éppen eléri az üveges állapotot, megsózzuk borsozzuk és lefedjük. Többször megkevergetjük, amíg szinte pépszerű állagot vesz fel. Ekkor megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd jöhet az erőleves. Fedő nélkül, nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg a hagyma szinte eltűnik, felszívódik.Pirítósra olvasztott sajttal is tálalhatjuk, így a száraz kenyér magába issza a finom nedveket, de szerintem pőrén is jól esik.

US Cup

Az amerikaiak imádják a fagyit és nem szeretnek a konyhában szöszölni. Hatalmas vödrökben hordják haza a szupermarketekből a mennyei fagyikat, de ha nagyon összeszedik magukat, akár otthon is nekilátnak a kevergetésnek.
Hat adaghoz: 250 g mandula lapocska, fél liter tejszín, 6 evőkanál porcukor, 1 evőkanál azonnal oldódó kávé, 10 evőkanál Baileys likőr.
A mandulát zsiradék nélkül illatosra pirítjuk, valamennyit félre tesztünk a tálaláshoz . A tejszínt kemény habbá verjük, majd lassan, keverés mellett hozzáadjuk a többi hozzávalót. Az ízes habot csinos edénybe kanalazzuk, 6-8 óra alatt fagyivá hűtjük. Tálaláskor a gombócokat megszórjuk a mandulával és pár csepp Baileys-szel.

Hortobágyi palacsinta

A hortobágyi palacsinta, többi palacsinta társaihoz hasonlóan mennyei étek. Mindig is misztikus ködbe veszett számomra az elkészítési módja, pedig nem is ördöngösség. Inkább csak türelem szükségeltetik hozzá és némi maradék.
Hozzávalók: 30 dkg maradék csirke vagy borjú paprikás, 2 dl tejföl, 8 palacsinta.
Elkészítése: A paprikás húsát egy-egy kanálnyi tejföllel és szafttal ledaráljuk. Ezzel töltjük meg a palacsintákat, amelyekből csomagokat formázunk. Egy tűzálló tálban egymás mellé helyezzük az ízeket rejtő csomagokat és a maradék szaft és tejföl keverékkel megöntözzük. Sütőben tűzforróra melegítjük és savanyú uborkával fogyasztjuk.

Görög saláta

Az olyan forró napokon, mint a mai legszívesebben csak salátát falnék. Könnyű, rengeteg vizet tartalmazó, zamatos zöldségeket. A görög saláta, ahogy mi készítjük tökéletesen teljesíti a fentebb vázolt feladatot és roston sült húsok mellé is egészen kiváló.
Hozzávalók tetszés szerinti mennyiségben vöröshagyma, kígyóuborka, zöld, sárga, piros paprika, paradicsom, citrom, oregánó, só, olajbogyó, feta sajt, olíva olaj.
Elkészítése: A görög salátánál a sorrend a legfontosabb, mert ha ezt nem tartjuk be, csak egy gusztustalan valami kerül az asztalra, nem pedig az üde, mosolygós saláta halom. Először a hagyma felkockázásán essünk túl, majd a meghámozott uborkát és paprikát is vágjuk négyzetesre. Egy tálba szórjuk a már feldarabolt hozzávalókat, megfűszerezzük és rácsavarjuk egy citrom levét. Mielőtt tálaljuk a salátát, csak ekkor adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, az olajbogyót és a szintén felkockázott feta sajtot. Ekkor már ne kevergessük a salátát, mert összetörnek a hozzávalók. A tetejét locsoljuk meg jófajta olíva olajjal és szórjuk meg még egy kis oregánóval, már csak az utánozhatatlanul görögös íz miatt is.

Otthonról haza

Az IC kellemes, tiszta, hűvös és halk. Félúton a két otthon között. Húszévnyi kitörölhetetlen idő és hat évnyi magam választotta helyszín. A fejem nehéz, a szemem szúr. Kicsit többet kellett volna aludni éjszaka. Ezen a nyáron elhagyott a mindig és mindenhol való alvás képessége. Túl sok emlék halmozódott fel a fejemben, túl sok gondolat gyötör. Tegnap fél órát hallgattam a sötétben a szúnyogok vércukorszint emelő szárnysúrolódását. Néha már arra gondoltam, nincsenek is szúnyogok, csak az én fejemben szólnak a vinnyogó hegedűk. Úgy járok a múltban, mintha egy színes, illatos múzeum zűrzavaros raktára lenne, én pedig minden ajtó mögött egy új tárgyat találnék.
Megállíthatatlan és bágyasztó folyamat. Összecsomagoltam a hátizsákot, lehúztam az ágyat, becsukogattam az ablakokat. Maradt öt percem. Körbejártam az üres szobákban. A szüleim helyett a szobáktól búcsúztam el. Néma tárgyak. Tisztaság és rend. A nappaliban mindig olyan rend van. Amióta az eszemet tudom, ugyanúgy állnak a fotelok, mégsem kopott vagy elhasználódott semmi. A vázában mindig van friss virág. Hozzánk aztán bármikor jöhetnek a vendégek, nincsenek szétdobált szennyes ruhák és piszkos kávés bögrék.
A piros ruhám, amit „piros pünkösd napján” viseltem a templomban moccanatlanul lóg a szekrényajtón. Olyan nagy a csönd. Elviselhetetlen. Újra körbejárok, mint mielőtt az ember elhagyja a szállodai szobáját, és még egyszer megkérdezi: Ugye nem hagyunk itt semmit? A torkomat fojtogatja valami. Csak nem fogok sírni? Ez nem az a „kit tudja, mikor látom újra” érzés, hisz pontosan tudom, hogy három hét múlva jövök. De akkor mi?
Egy lépés, ajtócsapódás. A hűvösből a tikkasztó, vakító napfénybe. Az utcán is csönd van. Se ember, se autó. Úgy megyek végig az utcán, hogy egy lelket sem látok. Nincs kitől elbúcsúzni. A sínbuszon fullasztóan nincs levegő. Testünk elkeseredetten és hiábavalóan párologtat. Várakozunk Röszkén. Egyre rosszabb lesz. Nem kapok levegőt. Menjünk már!
A táj Belgrádtól Budapestig ugyanaz. Elszórt tanyák, mezők és gyümölcsösök. Néha telepített erdők. Érdektelen, százszor ezerszer látott kép. Mindenhol ugyanazok a sárgás-zöldes színek. Valami vidáman suhanó zöld masszává áll össze a táj. Az ég meg felháborítóan türkizkék, mint a legújabb nyári trend szerinti blúzom. Csak a pink virágok hiányoznak róla és szabhatnánk kifele. Meg azok az öt-tíz kilométer magas dauerolt bárányfelhők. Az égi akcióhős jól felrobbantotta a felhőbombát. Csak tudnám mire olyan fene vidám a természet. Inkább haladjunk! Vagy aludjunk inkább. Előbb érünk haza. Otthonról. Oda megyek, ahol jövő van, szerelem és az, amit én választottam, én akartam.

Nagyi!

Ma van az én drága Nagyikám temetése...

Valahol a Nagyi konyhájában kezdődött az egész. Amikor az üveges sárgarépa püréről hirtelen bundás kenyérre és szőlőre váltottam. Fél gyerekkoromat ebben a meleg konyha-mennyországban töltöttem. Télen a sült tök, nyáron a szilváslepény szaga lengte be. A Nagyi konyhája igazán hatalmas, így elfért a szőnyeg, egy szekrény a játékoknak.

Ebben a konyhában a XIX. század erkölcsei, a harmincas évek főzési szokásai és az ötvenes évek technikai színvonala uralkodott. A Nagytata vonalzóval szeletelte egyforma nagyságúra a saláta hozzávalóit, a Dédi órákig törte a diót vagy fejtette a borsót. A Nagyi meg sürgött és forgott. A tűzhelyen mindig három lábosban rotyogott valami finomság.

Én pedig magamra csavartam ezt a hangulatot, mint egy ismerősen meleg pokrócot. A cica asztalnál ettünk, aprócska szék és aprócska asztal a gyerekeknek. Közben arra vágytam bárcsak a nagy asztalt is felérném már. Eljött annak az ideje is. Mindenkinek helye lett, az étkezéseknek szigorú rendje a terítéstől a mosogatásig bejáratott és akkor megváltoztathatatlannak tűnő koreográfiája.

Megváltozott ez is, a meleg, illatos gőzzel teli konyha kiürült, nem rotyog a lábasokban az ebéd. A spájz még tele, a szomorkásra szürkült lekvárok vidám háromévesekről álmodnak. Az ottfeledett üvegnyi málnaszörp már nem kacsingat a szódásüveg felé. Feladta. Ott van a repedt szélű méztartó is, amelyből minden este kötelezően kibányásztunk egy kanállal. A vizeskancsó mellett sorakozó poharak egyikének alján is ott van még a piros körömlakkal festett Á betű. Az én poharam.

Saláta mozarellával

Őszintén szólva, amikor először találkoztam a mozzarellával, azt gondoltam, hogy meglehetősen íztelen jószág. Aztán megtanultam ezt a salátát és új ítéletet hirdettem a mozzarella-ügyben. A mozzarella egy titkos tehetség, csak rá kell segíteni, hogy előbújjanak a jó tulajdonságai. Ahogy összetalálkozik a bájos paradicsommal és a karcos sült paprikával, pirított gombával, az maga a bűnbeesés.

Hozzávalók 2 személyre: 1 mozzarella golyó (kb. 150 g), 2-3 paradicsom, 1 nagy piros húsú paprika, 2-3 nagyobb gomba, só, bors, fél marék bazsalikom, egy teáskanál balzsamecet, 2 evőkanál olíva olaj.

Elkészítés: A paprikát felcsíkozom, a mozzarellát, a paradicsomot és a gombát vékony karikákra vágom. Serpenyőben olajat forrósítok, megpirítom a paprikát és a gombát. A paradicsomot és a mozzarellát nyersen, a sült zöldségeket egy kicsit kihűtve egymásra halmozom. Bőven mérve megszórom a fűszerekkel és meglocsolom olajjal, balzsamecettel.

Ötlet: A saláta-halom fokhagymás pirítóssal fogyasztva a legfinomabb, de egy sült mellett is megállja a helyét. Az elvetemültebbek apróra vágott olajbogyót is adnak hozzá.

Márványsajtos hal brokkolival

Anyukám betegeskedésének tiszteletére ma egy kicsit „light”-osabbra vettem a figurát és brokkolis halacskát rittyentettem.

Hozzávalók 3 személy részére: 300 g fagyasztott tengeri halfilé, 400 g brokkoli, 1 nagyobb póré hagyma, 100 g kék márvány sajt, só, bors, szerecsendió, olíva olaj.

Elkészítése: Egy nagyobb üvegtál vagy tepsi alját vékonyan beolajozzuk. A póréhagymát megszabadítjuk külső héjától és zöld leveleitől, majd vékonyan felkarikázzuk. A pórét elterítjük a tál alján, ráhelyezzük a megfűszerezett halszeleteket. Közé helyezzük a brokkolit és az egészre rámorzsoljuk a sajtot. Fólióval lefedve forró sütőben 30 percig sütjük. Az éhesebbek főzhetnek hozzá egy kis rizst vagy újkrumplit, de szerintem önmagában is igen finom étek kerül így az asztalra: a halacska elolvad, a brokkoli harsogóan zöld marad és mégis megpuhul, a sajt pedig mennyeien illatozik.