Krumplis tarhonya

Tudom, hogy te egy jól kereső, sikeres hölgyike vagy, aki élvezettel próbál ki mindenféle különlegességet. Málnás kacsamell és rákkoktél. Ha otthon készíted, körülbelül negyede, mintha étteremben fogyasztanád el ugyanazt. Igyekeztem persze emészthető árú, beszerezhető alapanyagú ételféleségeket összeállítani, de így is előfordulhat, hogy a fizetés előtti napon kissé üresen ásítozik a pénztárcád. Ilyekor nem árt, ha akad a tarsolyodban egy-két 300 forintos recept. A legtöbb hagyományos étel persze ilyen: olcsó és laktató. Ha megszállott fogyókúrázó vagy, akkor ez nem a te asztalod, de különben miért tagadnád meg magadtól a jóféle paprikás tarhonyát?

Hozzávalók 2 személyre: 1 kis fej hagyma, 2 közepes burgonya, 2 dl tarhonya, 4 dl víz, 10 dkg lángolt (puha, de nem nyers) kolbász, fél kiskanál őrölt pirospaprika, kevés olaj.

Elkészítése: A hagymát apró darabokra vágjuk, a burgonyát megpucoljuk, hosszában négybe vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. Nagyon kevés (1 evőkanál) olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a tarhonyát és 2-3 percig pirítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Hozzáadjuk a vizet, a krumplit és a kolbászt. Megszórjuk a paprikával majd lefedjük az egészet. 20 percig hagyjuk főni. A tarhonya remélhetőleg teljesen magába issza a vizet és puha, kicsit ragacsos és nagyon piros egyveleget kapunk. Ha túl vizesnek tűnik az elkészült étel, néhány percig fedő nélkül főzzük, teret hagyva a víz elpárolgásának. Kötelezően kovászos uborkával fogyasztandó. Ha pedig nem teszel bele kolbászt, tulajdonképpen egy vegetáriánus ételt kapsz. Hitted volna?

Kukoricás palacsinta

Zengedeztem már a kukorica iránti szeretetemről? Tényleg nagyon csípem a guruló, a fogam alatt szétroppanó gömböcskéket meg az édes ízüket. Lehet belőlük például muris kis palacsintákat sütni, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak a felénk megszokott hajszálvékony változatra.

Hozzávalók 4-6 palacsintához: 50 g liszt, 1 tojás, fél dl tej, 150 g kukorica, 100 g sajt, petrezselyem zöldje, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése: Egy keverőtálba helyezzük a kukorica felét, a lisztet, a tejet, a tojás sárgáját és az összevágott petrezselymet. Elektromos keverővel addig keverjük, amíg egynemű, nem túl folyós masszát kapunk. Egy órára a hűtőszekrénybe helyezzük pihenni. Ha kipihente magát az alapanyagunk, hozzáadjuk a maradék kukoricaszemeket, a reszelt sajtot és óvatosan beleforgatjuk az időközben felvert tojás fehérjét. A masszából 8-10 centi átmérőjű, kisebb palacsintákat formázunk és kevés olajon mindkét felét alaposan megsütjük. Ötlet: Ha joghurtos, túrós mártogatnivaló öntetet készítesz hozzá, egy nagy dumaparti kiváló kísérője válik belőle.

Bazsalikomos csirke

A bazsalikomnak összetéveszthetetlen aromája van, ami egészen jól illik a semleges csirkuszhoz. A bazsalikomot én legtöbbször pesto formájában használom fel, amit készen megveszek a boltban, de természetesen otthon is elő lehet állítani. Ezzel csak az a bökkenő, hogy hétféle hozzávalót kell beszerezni, de sehol nem találok fenyőmagot. Marad tehát a kész mártás, amit viszonylag kevés E számmal (tartósító műanyagok) nyomnak tele.
Hozzávalók személyenként: egy dupla csirkecomb (vagy kettő, ha éhes vagy), 1 evőkanál pesto szósz, 1 evőkanál citromlé.
Elkészítése: Még előző este vagy reggel bepácoljuk a csirkét, hogy az aromás illóolajok jó alaposan átjárják a húsát. A páchoz összekeverjük a szószt és a citromlevet, majd jó alaposan a csirke bőre alá dörzsöljük. A szósz általában sós, tehát nem kell hozzáadni még több sót. Amíg a husit ácsorogni hagyjuk a hűtőben, ne felejtsük el lefedni, mert ugye nem szeretnénk, hogy az egész frizsi ilyen szagú legyen. Ha kellően megérlelődtek a combok, átzsuppoljuk őket egy kiolajozott tepsibe és fél órát lefedve, negyed órát fólia nélkül sütjük. Meglátod, csuda jó érzés lesz, amikor a bazsalikom és a sülő csirkebőr illata betölti a konyhát.

A kenyér illata

A kenyér illata? Nem fogható semmihez. Kétutcányira tőlünk nyílt egy új pékség, még új, még csillog, de már kenyérillata van. Ahogy belépek, puhán körülölel, magába szippant. Ott sorakoznak a veknik a polcom, rám várnak. Kövérek, az oldaluk sülés közben megrepedt, kitüremkedik a belük. A tetejükön meg hurkás csíkok futnak ferdén. Kérek egyet, még meleg. A vékony, kék színű műanyag zacskót bepárásítja a forró kenyér. Két kézzel, zacskóstól ölelem magamhoz, dédelgetve botorkálunk hazafelé, én és a kenyér. Nem tudom megállni, meg kell rágcsálnom a keményre sült csücskét. Szilánkos morzsák pattognak a fogam alatt, a kenyér ellenáll. Aztán előbukkan a puha, ragadós belseje, ebből a két ujjal szakítok kis pamacsokat, de már haza is értem. Gyorsan számba gyömöszölöm az utolsó darabkát és a konyhába osonok. Levágom a széttrancsírozott véget, a sima fehér felület visszabámul rám. Forgatom a kezemben a formátlan darabot, már nem is tűnik olyan vonzónak, nem is értem az előbbi ellenállhatatlan vágyat, amivel tömtem magamba. Tejfölt keresek, piacit, frisset, folyósat. Fehér a fehérre csorog: a kenyér sárgás, a tejföl tisztább fehér. Pici só: ujjam közé csippentve szórom. Retek is kerül, roppanó, vizes. Harapok a retekből, csurran a rózsaszín leve. A föld íze, amelyből tegnap kitépték, az olvadó hó nedvessége mind összegyűlt ebben a kis gumóban. Harapok a kenyérből. Mennyire lágy! A retek meg harsog. Harapok, rágok, nyelek. Csak úgy állva, csak ne jöjjön senki, ne zavarjon meg senki.

Pirított üvegtészta

A kínai éttermek valódi kincseket tartogatnak a kockáztató kedvű vendégeknek. Most persze nem az elszaporodott gyorskajáldák egyen-szósszal nyakon öntött unalmára gondolok. Ennél azért sokkal változatosabb egy olyan ország konyhája, ahol több mint egy milliárd ember él. Én például az üvegtésztát szeretem a legjobban a finomságaik közül, mert valami hihetetlen gyorsasággal elkészíthető. A zöldségeknek nem is kell megpuhulni, finomak ropogósan is.

Hozzávalók 2 személyre: 1 kisebb csomag üvegtészta, (körülbelül 150 g), 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 100 g tisztított rákocska, 1 sárgarépa, fél paprika, két evőkanál borsó, 1 evőkanál szójaszósz.

Elkészítése: Az üvegtésztát forró vízbe áztatjuk, még főzni sem kell. A sárgarépából zöldséghámozóval széles csíkokat vágunk, majd ezeket ferdén szelve 5 centis rombuszokká igazítjuk. A paprikát szintén felcsíkozzuk. Egy serpenyőben (persze jobb lenne igazi wokban), felforrósítjuk az olajat és belereszeljük a fokhagymát. Beledobjuk a rákokat és hagyjuk egy kicsit megpirulni, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Két percig kevergetve pirítjuk őket, majd hozzáöntjük a szójaszószt is, ami nagyon sós, ezért egyáltalán nem kell megsózni az ételt. Ha íztelennek találod, önts rá még egy kicsit a barna folyadékból. Leszűrjük a tésztát és a megpirult zöldségekhez keverjük, átforrósítjuk és már foghatjuk is a pálcikánkat, hogy ügyeskedve a szánkba lapátoljuk a finomságot. Ötlet: A rákok helyett pácolt tofu (szójababsajt) darabkákat is adhatsz az ételhez és persze köretnek csak zöldségekből is készítheted.

Török golyócskák

Konyhám táján továbbra is nyárkereső a hangulat és időm szinte semmi. Ilyenkor kell előkapni a hűtőládából a falafel golyócskákat, amelyeket (Figyelem! Reklám következik) a Nyugati téri Kaiser’s-ben vettem.
Ha tíz perc főzőcskéhez sincs kedved, akkor irány a Szeráj a Szent István körúton vagy a pita bár a Moszkván. Mindkettő általam tesztelt minőségben adja a csicseriborsó golyókat. Naná, csicseriborsóból készül a falafel. Semmi hús csak finom ízek. Kiválóan alkalmas arra, hogy visszaidézze az isztambuli barangolásokat. Csak szerencsére itt valahogy minden tisztább…

A falafel vacsora hozzávalói: 1 zacskó (300 g) fagyasztott, elősütött falafel, 1 doboz natúr joghurt, egy csomó bazsalikom, 4 vöröslő paradicsom, fél citrom leve, 1 evőkanál olíva olaj, só, fokhagyma.

Elkészítése: A golyócskákat olaj nélkül egy teflon serpenyőbe teszem. Így nem kell bajlódni az olaj leitatásával. 10 perc alatt készre pirul a külsejük, belül pedig jól átmelegszenek. Közben felkockázom a paradicsomot, megöntözöm citromlével és olajjal, átforgatom és megsózom. A joghurtba belekeverem a bazsalikomot és az átnyomott fokhagymát. Ez után már csak tálalni kell. A falafel golyók elég szárazak ezért bőven mártogatható az ízes joghurtba és a paradicsom is finoman csusszan mellé. Aztán egy kis hastánc…

Nyári saláta

Most, hogy gyönyörűen ragyog a reggeli nap, lassan elhiszem, hogy ebben az évben is lesz még nyár. Amíg megérkezik a harminc fok, addig nyáridéző salátát tálalok és képzeletben a francia Riviérán süttetem a hasam. Nézzük, mit találunk ehhez a frizsiben?
Hozzávalók két személynek: baguette kenyér, 4 szelet hajszálvékony bacon, 4 húsos, érett paradicsom, néhány szem olajbogyó, két marék rukkola saláta, fél citrom, öntésnyi olíva olaj, vaj, fokhagyma, bazsalikom, só.
Elkészítése: Kezdjük a kenyérrel, amit csinos karikákra vágunk, vékonyan megkenjük vajjal, majd egy tepsibe sorakoztatjuk. A kenyeret 7-8 percre betoljuk a sütőbe, hogy a vaj kellemesen beleolvadjon. Ha megpirult, beledörzsölünk egy-egy fokhagyma gerezdet. Ha nem szereted a fokhagymát, hagyd ki nyugodtan. Én imádom a zamatát.A paradicsomot felkarikázzuk és két tányéron körkörösen elfektetjük őket. Ráhalmozzuk a rukkola leveleket, megöntözzük citromlével, olíva olajjal. A bazsalikom leveleket és az olajbogyót apróra kockázzuk és szintén a salátára szórjuk. A bacont egy picit megpirítjuk, majd a saláta halom tetejére helyezzük. Azonnal fogyasztandó, frissen, illatosan és melegen. Hmmmmm… Hol is a türkizkék bikinim?

Töltött táskák leveles tésztából

A leveles tészta az egyik legnagyszerűbb találmány a világon. Igazi vendégváró különlegesség és szerencsére, a mélyhűtő feltalálása óta nekünk, időhiányos konyhatündéreknek sem okoz gondot. Csak elő kell venni a fagyasztóból, megvárni amíg felenged és felhasználni kedvünk szerint. Tölteléknek pedig sok finomságot felhasználhatunk.

Fetás-paradicsomos táska

Hozzávalók: 20 dkg leveles tészta, 20 dkg feta, 2 doboz sűrített paradicsom, 1 tojás, oregánó.

Elkészítése: A kiengedett leveles tésztát liszttel felszórt felületen fél centisre nyújtjuk és 15 x 15 centis négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepét megkenjük egy kiskanálnyi paradicsom pürével, megszórjuk oregánóval és egy darab fetát helyezünk rá. A négy sarkát csomagszerűen összefogjuk, összenyomjuk és kívülről megkenjük tojással. Forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük a táskákat.

Paradicsomos-halas töltelék a leveles tésztához

Hozzávalók: 20 dkg leveles tészta, egy doboz szardella filé, 2 szem friss paradicsom, (egy doboz sűrített paradicsommal is helyettesíthető), 10 szem kimagozott fekete olajbogyó, 4 evőkanál reszelt parmezán, tojás a kenegetéshez.

Elkészítése: A kiengedett leveles tésztát liszttel felszórt felületen fél centisre nyújtjuk és 15 x 15 centis négyzetekre vágjuk. A mártáshoz turmixgépbe dobáljuk a lecsöpögtetett szardella filét, a paradicsomot, az olajbogyót. Összeturmixoljuk a hozzávalókat, majd a krémhez a parmezánt is hozzákeverjük. A paradicsomos krémmel megkenjük a tésztanégyzetek közepét, a négy sarkát csomagszerűen összefogjuk, összenyomjuk és kívülről megkenjük tojással. Forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük a táskákat.

Egzotikus húsgombóc

A fasírtot mindenki szereti, de nem kérdés, hogy egy idő után meg lehet unni. Főleg a készítését, hiszen annyi minden kell bele, alig lehet fejben tartani. Egy kicsit leegyszerűsítettem a folyamatot és petrezselyem helyett, amit anyukám szokott beletenni, friss korianderlevelet is használhatok. Mondanom sem kell, hogy íze egészen más lesz. Elismerem, hogy a sertéshús elég zsíros, de helyre kis gombócokat lehet formázni belőle, amelyek biztosan nem fognak szétesni.

Hozzávalók 4 személyre: fél kiló darált sertéscomb, 1 tojás, egy evőkanálnyi apróra vágott koriander levél, egy evőkanál szójaszósz (így nem kell sózni), zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A húst a koriander cafatokkal és a szójaszósszal fűszerezzük, majd alaposan hozzákeverjük a tojást. Vizes kézzel csinos kis gombócokat gyúrunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük őket. Kívül ropogósak, belül ízdúsak és puhák lesznek. Ötlet: Az alaposan lecsöpögtetett gombócokat hidegen is felhasználhatjuk, például, ha sajt és zöldségdarabokkal apró nyársakra fűzve kínáljuk őket.

Kedvenc csirkepácom

Ezt a pácot Apu szokta csinálni, és bevallom nem is saját találmány, hanem a Szórakoztató fogyókúra szakácskönyvből szereztük be. Ennek ellenére, vagy éppen ezért nagyon finom.

A pác hozzávalói 4 combhoz: 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál száraz fehérbor, 4 kiskanál ketchup, 4 kiskanál méz.

Elkészítése: A csirkecombok bőrét bevagdaljuk és ha elég ügyesen forgatjuk a nagykést a csontokat eltávolítjuk. A pác hozzávalóit összekeverjük. Sózni nem kell, mivel a szójaszósz már eleve nagyon sós. A páccal bekent csirkét legalább fél órát hagyjuk pácolódni. Ha roston sütjük, ügyelni kell arra, hogy már ne legyen láng, hanem csak izzó parázs, mert különben a pác megég és keserű lesz. Lehet, hogy teflonserpenyőben jobb lesz az eredmény, mert itt nem éghet le a pác. Egy hatalmas adag görög salátával és puhára főzött, petrezselyem zölddel megszórt rizzsel tartom igazán tökéletes ebédnek, vacsorának.

Tonhalkrém hidegen, melegen

Mit eszünk vacsorára? Általában szendvicset. Amióta elkezdtem írni a szakácskönyvet a helyzet egy kicsit megváltozott, hiszen ki kell próbálni a sok ötletet, ami a fejemben sorjázik. Azt azért gondolom mindenki sejti, hogy nekem sem mindig fűlik a fogam a konyhatündért játszani. Főleg ha mosogatásról van szó, de ezt most hagyjuk. Keressünk inkább valami nagyon-naaagyon egyszerű ételt, de mégse legyen unalmas.
A hideg változat
Hozzávalók 2 személyre: 1 tojás, 1 doboz tonhalkonzerv, 10 dkg sajt, egy citrom lereszelt héja, 2 evőkanál tejföl, só, bors.
Elkészítése: A tojást 10 perc alatt jó keményre főzöm, megpucolom, a fehérjét felkockázom. A sajtot lereszelem. A tonhalkonzervet lecsöpögtetem és villával összetöröm. Hozzákeverem a többi hozzávalót és enyhén megfűszerezem. A citrom levét azért nem adom hozzá, mert akkor túlzottan folyékony lenne és lefolyna a pirítósról, amelyre rákenem a behűtött krémet.
A meleg változat
Hozzávalók 2 személyre: 1 tojás, 1 doboz tonhalkonzerv, 10 dkg sajt, só, bors.
Elkészítése: A sajtot lereszelem, a tonhalkonzervet lecsöpögtetem és villával összetöröm. Hozzákeverem a nyers tojást és a lereszelt sajtot, majd megfűszerezem. A krémet kenyérszeletre halmozom és mikróban vagy sütőben megsütöm. A tojás szépen megdagad, a sajt pedig megolvad és kissé meg is pirul. Ez a krém kiválóan alkalmas a toastsütőben készített melegszendvics megtöltésére. Ez esetben ne felejtsük el kívülről megvajazni a kenyérszeleteket.

Muszaka

Vannak pillanatok, amikor úgy érzem az élet tökéletes. Már tíz éves is annak, hogy Delfoiban jártam. Görögország kellős közepén, függőleges sziklafalakon lebegve áll az ókori jósda és a köré épült nagyon is mai városka. Az étterem terasza is a semmibe lógott, száméteres mélység felett. Amíg a pincérre vártunk, a kilátásba szédültünk bele, aztán pedig a fergeteges ízekbe. Igen, nagyon bonyolult, sok lépcsős étel a muszaka, de ha sok éhes vendég jön, érdemes vesződni vele. A sütőben békésen megvárja, hogy sorra kerüljön, amíg mi az úzót kortyolgatjuk.
Hozzávalók 6 személyre: 2 vöröshagyma, 4 húsos paradicsom, 4 evőkanál ketchup, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darált disznó comb, 2 dl száraz fehér bor, só, bors, szárított kakukkfű, egy csipet fahéj, 2 nagyobb padlizsán, 2 nagyobb főtt burgonya, olaj, 3 + 2 evőkanál liszt, fél liter tej, egy evőkanál vaj, 10 dkg reszelt juhsajt.
A hagymát meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. A paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és felkockázzuk. A fokhagymát tisztítás után fokhagymanyomón átnyomjuk. A hagymakockákat egy evőkanál olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a húst és átpirítjuk. A kifehéredett húshoz hozzáadjuk a bort, a paradicsomot, ketchupot, a fűszereket. Körülbelül fél órán keresztül pároljuk, amíg a mártás összesűrűsödik. A padlizsánszeleteket megforgatjuk lisztben és olajban átsütjük. A tej felét csomómentesre keverjük 3 evőkanál liszttel, majd hozzáadjuk a többi tejet és a vajat is. Folyamatos kevergetés mellett beshamell mártást főzünk belőle. Egy tepsibe egymásra rétegezzük a padlizsán szeleteket, a felkarikázott burgonyát és a húsos ragut. A felső réteg padlizsán legyen, amit beborítjuk a beshamellel és megszórjuk sajttal. Fél órára forró sütőbe toljuk és cacikivel tálaljuk.

Fehér hal, színes zöldségágyon

A hal, különösen a tengeri fajta a fogyókúrázók ideális étele. Most inkább nem mesélném el, hogy micsoda ilyen-olyan zsírsavakat tartalmaz és ez, hogy arányul a fehérjéhez, mert nem lenne túl hiteles. A lényeg az, hogy sok-sok halat kell ennünk és lehetőleg zöldségekkel társítani. A kilók meg majd észrevétlenül leperegnek rólunk.
Hozzávalók: személyenként 150-200 g tengeri hal, só, bors, a következő zöldségek közül egy-egy darab, ízlés szerint: paprika, paradicsom, kisebb cukkíni, néhány szem olajbogyó, egy-két evőkanál kukorica, a zöldfűszerek közül egy kis majoranna, két gerezd fokhagyma, olíva olaj.

Elkészítése: Egy kisebb tepsi vagy tűzálló tálat kiolajozunk. A zöldségeket, már amelyiket szükséges igyekezzünk egyforma nagyságú darabokra aprítani. A sok színes kockát mind-mind beledobjuk a tálba, összekeverjük és megszórjuk sóval, majorannával és kicsit meglocsoljuk olívaolajjal. A fokhagymát vékonyan felszeleteljük és azt is a zöldségek közé keverjük.A halat megfűszerezzük és a zöldségágyra helyezzük. Fóliával szorosan lezárjuk a tálat, majd forró sütőben megsütjük-pároljuk. Ez körülbelül 20-25 percet fog igénybe venni.

Bloody Mary után szabadon

Néhány ismerősöm messziről elkerüli a paradicsomot és annak levét. Csak akkor mutatnak közeledési hajlandóságot a piros lé iránt, ha azt előzetesen némi vodkával „ihatóvá” varázsolták. Talán a paradicsomlevest is fel lehetne turbózni némi alkohollal? Ezúttal azonban nem az a cél, hogy kiüssük magunkat, hanem, hogy az érdekes íz kombinációt élvezzük. A vörös Campari kissé kesernyés íze kétségkívül izgalmasabb élményt ígér, mint a vodka íztelensége.
Hozzávalók 2 személyre: 2 (vér)narancs, 5 dl paradicsomlé, 2 evőkanál Campari, bors, szerecsendió, mentalevél.
Elkészítése: Az egyik narancs levét egyenesen a lábosba csavarjuk, a másikat pedig kifilézzük, úgy, hogy sehol sem maradjon fehér rész. A kifilézett narancs levét is felfogjuk és a hártyáktól megszabadított darabokkal együtt hozzáadjuk a paradicsomléhez. A levest nem kell főzni, elég megvárni, hogy felforrjon és már tálalható is. Kedvünkre ízesítjük fűszerrel, só általában nem kell bele. Csíkokra vágott mentalevelekkel megszórjuk, ez csak fokozza az ízek változatosságát. A tányérba merve egy-egy evőkanál Camparival adjuk meg a kezdő akkordot és kezdődhet a szimfónia.

A leghabosabb jegeskávé

A velem virrasztóknak: ez az igazi felfrissülés, nem a Kóla! Görögorszában járva mindenhol isteni frappéval kínáltak, amelynek tetején hatalmas hab-bóbita mosolygott rám. Sehogy sem tudtam kitalálni, miféle géppel állítják elő ezt az igéző habos, de jéghideg finomságot. Mígnem egy boltban ráakadtam a frappé-rázóra, ami egy lefedhető műanyag pohár. Ennek segítségével hihetetlenül egyszerűen hihetetlenül habos varázslat állítható elő.
Hozzávalók: tej (a víz nem habosodik fel), azonnal oldódó kávé, cukor és jégkockák. Az ízlés szerinti mennyiségű hozzávaló a rázópohárba tesszük, jó alaposan lezárjuk, majd egy percig rázzuk. Érdemes a műveletet a mosogató felett végezni, ha véletlenül kinyílna a pohár, ne kelljen egész nap a perzsaszőnyeget síkálni. A dolog egyik titka, hogy a pohárban mindig legyen fele rész levegő, ami elkeveredhet a tejjel, és így kemény, tartós hab képződhet.

Zöld saláta omlett csíkokkal

Csupa zöld növényeket és fűszereket válogattam össze ehhez a salátához. A színharmóniát a sárga omlett-csíkok biztosítják, de itt is zöld foszlányok kandikálnak. A salátafélék frissek és ropogósak, a tojás pedig puhán körbefogja azokat.
Hozzávalók személyenként: 2 tojás, metélőhagyma (snidling), 1 evőkanál olaj, ujjnyi uborka, maroknyi salátalevél, 50 g zöldbab, olaj, borecet, tárkony, petrezselyem, só, bors.
Elkészítése: Elsőként a zöldbabot főzöm meg, amely körülbelül 20 perc alatt puhul meg a sózott, forrásban lévő vízben. A megfőtt zöldbabot szűrőbe szedve, hideg víz alá dugom. Így megőrzi friss színét és egyúttal le is hűl. Az omletthez egy villával lazán felverem a tojást, sózom, borsozom és belekeverem a metélőhagymát. Egy evőkanálnyi olajon kisütöm az omlettet, majd ha egy kicsit kihűlt széles csíkokra vágom. Az uborkát fél centi széles, 3 centi hosszú „gyufaszálakra” vágom, a salátát széttépkedem. A zöld hozzávalókat egy tálba helyezem. Az öntethez összekeverem az ízlés szerinti mennyiségű olajat, ecetet, zöldfűszereket és a salátára öntöm. Végül az omlett-csíkokat is elhelyezem a műalkotásban.

Beshameles brokkoli

Itt van ez a brokkoli, csak vigyorog rám a zöld fejével és egyetlen ötletet sem ad, mit kezdjek vele. Megpárolhatnám, és megszórhatnám szerecsendióval. Megpárolhatnám, és őrölt mandulába forgathatnám, de ettől még ugyanolyan marad. Csirkemellbe tölthetném, de az hatalmas felfordulással jár és nem is használnám el negyedét sem. Vagy hagyhatnám úgy, ahogy van, majdcsak jön valaki más és foglalkozik vele. Kár, hogy kismanók nem járkálnak a konyhámban. Na jó, kezdjük a beshamellel.
Hozzávalók 2-4 személyre: 2 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, fél liter tej, 4 evőkanál őrölt mandula, 100 g semleges ízű reszelt sajt, 400 g brokkoli, só, bors, szerecsendió.
Elkészítése: A brokkolit puhára pároljuk vagy ha fagyasztottat használunk, akkor kiolvasztjuk. A mártáshoz vajat forrósítunk, a lisztet halvány barnára pirítjuk benne, majd felöntjük a tejjel. Addig kevergetjük, amíg kellemesen sűrű mártást kapunk. A kevergetés ez esetben nagyon fontos a csomósodás és leégés lekerülése érdekében. A kész mártásba belekeverjük a reszelt sajtot, a mandulát és a szerecsendiót, megsózzuk. A brokkolit egy tálra szedjük, ráöntjük a beshamellt és 15 percre a forró sütőbe dugjuk. Akkor lesz kész, ha a teteje enyhén megpirul.

Zöldborsos bélszín

Mondtam a hölgynek a kedvenc szupermarketemben, hogy zöld borsot keresek, mire a hűtőpulthoz küldött, hogy ott van a borsó. Szóval ez az alapanyag nem minden üzletben található meg, így aztán engedélyezem a száraz, színes bors használatát is. Mindenképpen egész szemek legyenek, ne holmiféle porított változat. Az omlós minden-húsok-királya bélszín úgyis főszereplő lesz. A pasik meg egyenesen extázisba esnek tőle. Nem hiszed? Csak bátran próbáld ki. Azt persze nem kell elárulnod, hogy ennyire egyszerű volt összeütni, csak rebegtesd csábosan a szempilláidat…
Hozzávalók személyenként: 1-2 darab két-három centi vastag bélszín szelet, kétszer egy kiskanálnyi vaj és 10 szem lében úszkáló zöld bors, só.
Elkészítése: Egy serpenyőben a vaj felét felforrósítjuk, amikor habzani kezd, beletesszük a hússzeleteket és beleszórjuk a lecsepegtetett borsot. A bélszín a legpuhább húsok egyike, ezért nagyon gyorsan megsül, főként, ha valaki véresen szereti a közepét. Maximum három perc jár az egyik oldalának és kettő a másiknak. A hússzeletet kitesszük a tányérra. A hús a néhány perces pihenőt, amíg a mártással pepecselünk, arra használja fel, hogy a finom szaftokat összegyűjti a belsejében és ettől valahogy még omlósabb lesz. A serpenyőben maradó borsos vajhoz egy újabb kanálnyi vajat keverünk, amitől az krémes és fényes lesz. Ekkor már nem kell tovább forrósítani, hanem önthetjük is a hússzeletekre vagy a mellé tálalt krumpli pürére, amely lágyan magába fogadja az ízeket. Csak utólag szoktam megsózni, ha nagyon muszáj.

Angol kenyérpuding

Továbbra is az EU csatlakozást ünnepelve, íme egy hamisítatlan angol kaja, a kenyérpuding. Bejárjuk majd még a többi régi és új csatlakozó országot, ígérem.
Angol kenyérpuding
Nálunk ugyebár a puding porból készül és valamiféle kocsonyás dolog lesz. Nagyon sokáig el sem tudtam képzelni, hogy milyen lehet az igazi, amit az angolok neveznek pudingnak. A 13 éves Adrian Mole naplójából tudtam meg, hogy sós is létezik és azt kolbásszal fogyasztják. Ekkor tésztaszerűnek képzeltem. A megvilágosodásom Máltán következett be, mely sziget sokáig állt angol befolyás alatt. Egy cukrászdában ettem valami nagyon finomat, és ők azt nevezték bread pudingnak, azaz kenyérpudingnak. Sokáig kísérletezgettem, hogy elő tudjam állítani azt a csodát, de végül egy sokkal egyszerűbb változatnál kötöttem ki.
Íme:Hozzávalók: ¼ kg csokis kalács vagy kuglóf (ma már minden pékségben kapható), vagy ha flancolni akarsz, színes dobozokban árusított olasz kalácsot vegyél. Kell még: 2 tojás, 4 dl tej, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál kakaópor, 1 tábla étcsokoládé, dió, mogyoró, mandula és mazsola, ízlés szerinti mennyiségben.
Elkészítés: Egy tűzálló tálat kivajazunk, a kalácsot felkockázzuk olyan 5 centis darabokra. A tojást, tejet, kakaót és cukrot jó alaposan összekeverjük egy másik edényben. A csokit és magvakat széttördeljük. A magvak törésére kifejlesztett módszerem a következő: egy zacskóba teszem őket és egyenletesen elosztom, majd egy szilárd felületre fektetve jó alaposan elagyabugyálom őket a húsklopfolóval. Biztos, hogy nem maradnak egyben. Már csak a rétegezés marad hátra: egy sor kalács, egy sor csoki és mag, egy locsolás az öntettel, mindaddig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az öntetnek kell legfelülre kerülnie, hogy szépen lecsurogva átitassa a kalácsot. A szépen elrendezett halom mehet a sütőbe, közepes hőfokon körülbelül fél órát kell sütni. Forrón egészen olvadós, ragadós csoda lesz, de hidegen, amikor kicsit összetöpped, akkor is finom.

Korhely leves

Az EU csatlakozás örömére és a tegnap benyakalt üveg pezsgő ellensúlyozására, itt egy igazi másnapos étel. 52szer jobb, mint a citromos kávé! Higgyetek nekem! A másnapok átvészelése nem csak mértéktelen piálás után okoz nehézségeket. Egy kiadós (nagyon kiadós) vacsora is okozhat álmatlan éjszakát és reggeli gondokat a gyomor táján. A citromos kávéhoz valahogy nem fűlik a fogam, pedig állítólag hatásos. Szerencsére az „évszázados” tapasztalat a segítségemre van ebben az esetben is. Apukám egyetemi éveiből hagyományozódott rám ez a leves, amely savanyú, tele van C vitaminnal és lenyugtatja a legháborgóbb emésztőszerveket is.
Hozzávalók 2 személyre: negyed kg reszelt savanyú káposzta, 1 kis fej hagyma, 10 dkg lángolt (puha, de nem nyers) kolbász, fél kiskanál őrölt pirospaprika, evőkanál olaj, 2 dl paradicsomlé.
Elkészítése: A hagymát apró darabokra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, a káposztát és a felkarikázott kolbászt. Megszórjuk a paprikával majd lefedjük. Sózni nem kell, mert a káposzta önmagában is sós. 15 percig főzzük, a káposzta egy kicsit megpuhul és kellemesen összeállnak az ízek. Ennyi idő neked is elég lesz arra, hogy kicsit magadhoz térj és félholt létedre nekiülj levest enni. Tálalásnál tehetsz bele tejfölt vagy csípős paprikát is.