A legegészségesebb ételek

A Food and Wine című újság összeállította a legegészségesebb ételek listáját. Sajnos, csupa külföldi ötlet, de néhányat mi is megvalósíthatunk. Lényeg azonban az elvekben rejlik: sok-sok friss zöldség és gyümölcs, a lehető legváltozatosabban elkészítve. Sok-sok fűszer, de só és bors helyett egy kis menta vagy bazsalikom. És kapor! Imádom a kaprot! A cékláról nem is beszélve, különösen ahogy Apucikám csinálja. Na meg a halak! Nem muszáj Japánig utazni egy jó kis halszeletért, itthon is hozzájuthatunk. És most lássuk azt a listát:
Az első helyen rögtön egy kínai fogás áll: gyömbéres, gőzben párolt lazacszelet, amely gazdag a jótékony omega-3 zsírsavakban és csökkenti a koleszterinszintet. A gőzölés ráadásul sokkal egészségesebb, mint a sütés, hiszen nem keletkeznek káros égéstermékek. A japánok a második helyet egy könnyű előétellel foglalják el: shiitake gomba és enyhén füstölt tofu, zöldségekkel és szójaszószos mártásban. A törökök egy különleges borsós-diós salátával szerepelnek, amelyet szárított és olajban marinált paradicsommal, kaporral, mentalevéllel, borssal és gránátalmával ízesítenek és díszítenek. A levest az oroszok adják, még hozzá a klasszikus borscsot, amelyet tejföllel és kaporral tálalnak. A céklát sok országban nem becsülik meg, pedig nagyon egészséges zöldség, rákmegelőző hatást tulajdonítanak neki az élelmiszerkutatók és az orvosok. A meleg halételt a spanyolok zsír nélkül sütik és friss koktélparadicsomot kínálnak mellé, amely gazdag antioxidánsokban. A franciák készítik a desszertet, méghozzá egy barackos-mandulás szuflét, amely nem túl édes.

Nincsenek megjegyzések: