Francia hagymaleves

Ó, az a kis eldugott vendéglő Párizsban… Hagymalevest és crépet ettünk, az asztalok kicsik voltak, a székek kényelmetlenek, de ott ültünk Párizs kellős közepén. És végre találtam egy ételt, ami itthon is ugyanolyan finom, mint ott, messze. Sokan a francia kulináris hagyományok megtestesüléseként értelmezik ezt az ételt. Az egészben az a vicces, hogy nemrégen még a szegények eledele volt a hagymaleves, ma pedig egyfajta szimbólum. Akkor hát, együnk egy csöppnyi Franciaországot: olcsó és egyszerű, tökéletesen illeszkedik a mi konyhánkba is.
Hozzávalók 2 személyre: 250 g hagyma, 0,5 l erőleves kockából, 15 g vaj, 15 g liszt, só, bors.
Elkészítése: A megtisztított hagymát vékonyan felkarikázzuk. Egy lábosban vajat forrósítunk, és azon kicsit megpirítjuk a hagymát. Ha éppen eléri az üveges állapotot, megsózzuk borsozzuk és lefedjük. Többször megkevergetjük, amíg szinte pépszerű állagot vesz fel. Ekkor megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd jöhet az erőleves. Fedő nélkül, nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg a hagyma szinte eltűnik, felszívódik.Pirítósra olvasztott sajttal is tálalhatjuk, így a száraz kenyér magába issza a finom nedveket, de szerintem pőrén is jól esik.

Nincsenek megjegyzések: